Στρατιωτική άσκηση το «Ανυπόμονο Λιοντάρι» σε εξέλιξη στην Ιορδανία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Ανυπόμονο Λιοντάρι 2» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιορδανία στην οποία συμμετέχουν επίσης άλλες 18 χώρες.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος, 3.000 ιορδανοι, 4.500 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και εκατοντάδες από τις υπόλοιπες χώρες όπως Αγγλία,Σαουδική Αραβία, Τουρκία.
Στο πλαίσιο της άσκησης οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πυραύλους Πάτριοτ (Patriot) και πολεμικά αεροσκάφη F-16 στα εδάφη της Ιορδανίας – κίνηση που δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την γειτονική Συρία.
Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής το αν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή και μετά την άσκηση για την οποία διατύπωσαν την αντίδραση τους η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν. «Για να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της Ιορδανίας, ορισμένα από τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις όπου θα αναπτυχθούν και μετά την άσκηση, κατόπιν αιτήματος της ιορδανικής κυβέρνησης», ανέφερε ο αμερικανός αντισυνταγματάρχης Τ.Τζ. Τέιλορ σε ανακοίνωσή του προ μερικών ημερών.

Από την πλευρά του αρχηγός του γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας σε δηλώσεις του για το θέμα είπε ότι «αρχικά μπορώ να επιβεβαιώσω πως η συριακή αντιπολίτευση δεν θα πάρει μέρος στην άσκηση αυτή. Συζητήσαμε και το θέμα παραμονής της στρατιωτικής δύναμης στα εδάφη της Ιορδανίας μετά την άσκηση. Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρξει αίτημα από την Ιορδανία για παραμονή των πυραύλων Πάτριοτ και των πολεμικών αεροσκαφών F-16» .