«Στριμωγμένοι» οι Ρώσοι στη Χερσώνα – Από τη μία οι Ουκρανοί από την άλλη ο ποταμός Δνείπερος

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» φαίνεται να είναι, κυριολεκτικά, η τρέχουσα κατάσταση των ρωσικών στρατευμάτων στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι βρίσκονται τώρα παγιδευμένοι μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας και της δεξιάς όχθης του Δνείπερου», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης, Ναταλία Γκουμενιούκ.

«Εμείς έχουμε τον έλεγχο πάνω από τις διαβάσεις και τις βασικές οδούς μεταφοράς κατά μήκος του Δνείπερου. Έτσι, οι Ρώσοι συνειδητοποιούν ότι έχουν παγιδευτεί μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και της δεξιάς όχθης του ποταμού. Οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα είναι παγιδευμένες. Ως εκ τούτου, τους προσφέρθηκε μια διέξοδος σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα τους αφήσουμε, με κάποιον τρόπο, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Ωστόσο, σύμφωνα με την Γκουμενιούκ, οι Ρώσοι δεν έχουν πιθανότητα να υποχωρήσουν στη Ρωσία.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι πραγματικά απογοητευμένοι, δεν βλέπουν τον σκοπό να είναι εκεί. Βλέπουν τι συνέβη στα ανατολικά και αυτό τους αποθαρρύνει πάρα πολύ, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι πιθανή η ίδια εξέλιξη. Βλέπουν ότι είναι πιο πιθνό να καταθέσουν τα όπλα και να χρησιμοποιηθούν ως μέρος σε ανταλλαγής κρατουμένων, παρά να μετακινηθούν στα σύνορα, καθώς η Χερσώνα είναι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία, σε αντίθεση με την περιοχή του Χάρκοβο. Και στο δρόμο της επιστροφής έχουν ένα σημαντικό εμπόδιο – τον Δνείπερο, ο οποίος είναι πλέον αδιάβατος», εξήγησε η Γκουμενιούκ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές προσεγγίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία προκειμένου να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους για την κατάθεση των όπλων τους.

« Επειδή όμως ο εχθρός είναι ύπουλος, τους περνάμε από εξονυχιστικούς ελέγχους. Μπορεί να υπάρξουν όλων των ειδών οι προκλήσεις, γι’ αυτό ελέγχουμε πολλά επίπεδα των προθέσεών τους».

Πηγή: UAWire / Φωτογραφία αρχείου Reuters