Su-30: Έτσι το ρωσικό μαχητικό της Ινδίας «ταπείνωσε» τα F-16 του Πακιστάν

Έπειτα από την αερομαχία ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις του Πακιστάν και της Ινδίας στους αιθέρες πάνω από την «καυτή» και διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, οι δύο χώρες, που μεταξύ άλλων διαθέτουν και πυρηνικά όπλα,  βρέθηκαν σε μια κλιμακούμενη κρίση με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί «παγωμένη».

Αμέσως τα δύο κράτη προσπάθησαν να ρίξουν, σχετικά τους τόνους. Όμως η κατάρριψη ενός πακιστανικού F-16 και δύο, σύμφωνα με άλλα μέσα ένα,  MiG-21, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η αερομαχία, με το Νέο Δελχί να δίνει «απαντήσεις».

«Ψευδής ισχυρισμός του Πακιστάν για κατάρριψη ενός Su-30 φαίνεται να αποτελεί συγκάλυψη για την απώλεια ενός δικού του αεροσκάφους», αναφέρει η πολεμική αεροπορία της Ινδίας, σε ανακοίνωση.

Η ινδική αεροπορία πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη της, Mirage-2000, Su-30 και MiG-21 Bison, «συμμετείχαν στη συμπλοκή» μετά απ’ αυτό που περιγράφεται ως απόπειρα του Πακιστάν να επιτεθεί σε επίγειους ινδικούς στόχους χρησιμοποιώντας αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας (PAF).

«Κατά τη διάρκεια της μάχης, διαπιστώθηκε επίσημα η χρήση F-16 από την PAF και οι πολλαπλές εκτοξεύσεις AMRAAM (πυραύλων αέρος-αέρος). Η ταχεία και σωστή στρατηγική ενέργεια του αεροσκάφους Su-30, σε αντίδραση της εκτόξευσης AMRAAM, ‘νίκησε’ τον πύραυλο», ανέφερε η ινδική πολεμική αεροπορία.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο υποπτέραρχος της ινδικής αεροπορίας, Ρ. Τζ. Κ. Καπούρ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ινδικό MiG-21 Bison κατέρριψε ένα F-16 της πακιστανικής αεροπορίας.

Αεροσκάφη Sukhoi Su-30MKI της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας
© AP PHOTO / TSERING TOPGYAL
Ινδικό μαχητικό φέρεται να κατέρριψε πακιστανικό drone κοντά στα σύνορα
Η πακιστανική αεροπορία, από την πλευρά της, είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι είχε αναπτύξει F-16 κατά τη διάρκεια της αερομαχίας, τονίζοντας ότι κανένα αεροσκάφος της PAF δεν χτυπήθηκε και πως το ινδικό MiG-21 είχε καταπέσει στο Πακιστάν.

Ο πιλότος του καταρριφθέντος αεροσκάφους παραδόθηκε στην Ινδία την 1η Μαρτίου, με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ιμράν Καν, να κάνει λόγο για «ειρηνική χειρονομία».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου, η ινδική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση κατά φερόμενου στρατοπέδου τρομοκρατών στο υπό πακιστανικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης φέρεται να κατέστρεψε αρκετές εγκαταστάσεις. Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε μετά από επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Πακιστάν, Τζάις-ι-Μοχάμαντ, στις 14 Φεβρουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 40 Ινδοί στρατιώτες.

Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι φιλοξενεί και προστατεύει τρομοκράτες, κατηγορίες που το Πακιστάν αρνείται έντονα.

Με πληροφορίες από: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου Reuters