Su-35: Η «αχίλλειος πτέρνα» του ισχυρότερου μαχητικού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας

Παρόλο που το Su-35 αποτελεί το “διαμάντι” της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και την “αιχμή του δόρατος” για επιχειρήσεις, εντούτοις έχει προκύψει ένα ζήτημα, το οποίο η Μόσχα όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Η δυναμική του αεροσκάφους Su-35 είναι γνωστή. Οι ικανότητές του, η πτητική λειτουργία του και τα σύγχρονα λειτουργικά και οπλικά συστήματα, το καθιστούν αδιαμφισβήτητα, ως “αρχηγό” για την αεροπορική κυριαρχία, ωστόσο το πανίσχυρο αυτό μαχητικό αεροσκάφος έχει μια “αχίλλειο” φτέρνα και δεν σχετίζεται με τις αποδόσεις του.

Αυτό είναι το γεγονός ότι ενώ το Su-35S είχε εξαιρετική απόδοση στη Συρία, δεν είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει άλλα εχθρικά αεροσκάφη και να αποδείξει πλήρως τις δυνατότητές του, ώστε οι διεθνείς αγοραστές να μην μπορούν πειστούν για την αποτελεσματικότητα, καταστροφικότητα και απόδοσή του και κατ’ επέκταση να προκύψουν συμφωνίες για την απόκτησή τους, ανεβάζοντας έτσι τις ρωσικές εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή που άλλα αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως το Su-30SM και το βομβαρδιστικό Sukhoi Su-34 Fullback, είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις ικανότητές τους,το Su-35 δεν κατάφερε να “δείξει” τι μπορεί να κάνει.

Πράγματι, όλα τα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην παραγωγή, έχουν δοκιμαστεί στη Συρία, γεγονός που βοηθά όχι μόνο τους Ρώσους να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την απόδοση των όπλων και να βελτιώσουν τα συστήματα αυτά, αλλά και ως επίδειξη αυτών των δυνατοτήτων για πιθανούς πελάτες, ως μέσο μάρκετινγκ.

Ωστόσο, η Ρωσία ενώ απέκτησε πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία, λειτουργώντας το Su-35 στη Συρία, οι ενέργειες αυτές δεν της απέφεραν άμεσα ορατά αποτελέσματα για την προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

Παρ ‘όλα αυτά, το Sukhoi Su-35S Flanker-E είναι το ισχυρότερο μαχητικό που λειτουργεί σήμερα στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Η κατασκευή του είναι πολύ καλή, είναι γρήγορο και φέρνει τεράστιο ωφέλιμο φορτίο και σίγουρα θα απασχολήσει και άλλες αεροπορικές δυνάμεις για την απόκτησή τους όχι μόνο την Ινδονησία ή την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF).

Πηγή: The National Interest