Su-35S: Η Ρωσία κάνει «επίδειξη» των σύγχρονων μαχητικών της αλλά στην Ουκρανία στέλνει «αρχαία αεροσκάφη» [vid]

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο κάνει «επίδειξη» των σύγχρονων μαχητικών Su-35S, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος R-77-1, τέσσερις πυραύλους R-73, καθώς και με δύο τακτικούς πυραύλους αέρος-αέρος X-31P.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, τα ρωσικά μαχητικά απογειώνονται από την αεροπορική βάση Voronezh Malshevo στη δυτική Ρωσία και πετάνε κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κοντά στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου μαίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό και ρωσικό στρατό.

«Η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί επιτυχώς τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη τύπου Su-25S, τα οποία είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Vitebsk-25, παρέχοντας αξιόπιστη προστασία από τα ξένα MANPADS του εχθρού», ενώ έγινε γνωστό ότι τα αεροσκάφη αυτού του τύπου αναπτύσσονται κυρίως στο νότιο θέατρο επιχειρήσεων και στο Ντονμπάς, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Η ρωσική ΠΑ «παλεύει να μείνει ζωντανή» λέει το βρετανικό ΥΠΑΜ

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αγωνίζεται να υποστηρίξει την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία λόγω των απωλειών μάχης, δήλωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Ρωσία αναγκάζεται να αναπτύξει απόστρατους πιλότους για να χειριστούν πολεμικά αεροσκάφη λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων.

Η Ρωσία έχει προχωρήσει στη χρήση απόστρατων που τώρα εργάζονται ως μισθοφόροι για την ομάδα Wagner, για τη διεξαγωγή αποστολών στενής αεροπορικής υποστήριξης, ανέφερε το υπουργείο.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο πιλότος ενός ρωσικού αεροσκάφους Su-25 Frogfoot που καταρρίφθηκε στις 17 Ιουνίου συνελήφθη λίγο αργότερα», ανέφερε η τελευταία ενημέρωση.

«Ο πιλότος ομολόγησε ότι ήταν πρώην ταγματάρχης της ρωσικής αεροπορίας, ο οποίος ήταν πλέον μισθοφόρος της Wagner και είχε πραγματοποιήσει πολλές αποστολές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».

Απόστρατοι πιλότοι, παλιά αεροσκάφη, απουσία σύγχρονων ραντάρ

Το υπουργείο ανέφερε ότι η χρήση απόστρατων δείχνει ότι η ρωσική αεροπορία πιθανότατα αγωνίζεται να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία και ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στον συνδυασμό του ανεπαρκούς αριθμού καταλλήλου από τη Ρωσία εκπαιδευμένου προσωπικού και τις μεγάλες απώλειες.

«Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, ο Ρώσος πιλότος φέρεται να χρησιμοποίησε εμπορικές συσκευές GPS και όχι ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό πλοήγησης», αναφέρεται στην ενημέρωση. «Αυτό πιθανότατα υποδεικνύει ότι τα αεροσκάφη είναι παλαιότερα μοντέλα του Su-25 και ότι η ρωσική αεροπορία δεν παρέχει ενημερωμένο εξοπλισμό στα στρατεύματά του», σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι, ότι χρησιμοποιούν τα εκσυγχρονισμένα Su-35S.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε λίγες μέρες νωρίτερα ότι η ρωσική αεροπορία είχε σταθερά χαμηλότερες επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Newsweek