Σύλληψη Ρωσίδας υπηκόου στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας

Η 29χρονη Μάριγια Μπουτίνα, Ρωσικής καταγωγής, κατηγορήθηκε τη Δευτέρα από το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για συνωμοσία προκειμένου να λειτουργεί σαν πράκτορας της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μία ποινική καταγγελία που έρχεται σε περίεργη χρονική στιγμή, δεδομένης της συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, τη Δευτέρα.

«Η Μάριγια Μπουτίνα δεν είναι πράκτορας της Ρωσίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο δικηγόρος Ρόμπερτ Ντρίσκολ, νομικός εκπρόσωπος της Μπουτίνα. «Είναι Ρωσίδα υπήκοος στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα που πρόσφατα αποφοίτησε από το American University στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο ίδιος.

Η κατηγορία έρχεται μόλις τρεις μέρες αφότου ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μάλερ, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 12 Ρώσων υπηκόων κατηγορώντας τους ότι συνωμότησαν για να χακάρουν την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Ώρες πριν το υπ. Δικαιοσύνης ανακοινώσει τις κατηγορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκινούσε τις «επιτυχείς», όπως χαρακτηρίστηκαν, συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Δε λείπουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι η χρονική συγκυρία επελέγη έτσι ώστε να επηρεαστεί η κοινή γνώμη.

Παρότι οι ισχυρισμοί για παράνομη δραστηριότητα της Μπουτίνα στις ΗΠΑ ήρθαν την ώρα που Δημοκρατικοί, μυστικές υπηρεσίες και καθεστωτικά ΜΜΕ επικροτούσαν τις κατηγορίες που άσκησε ο Μάλερ, ο ειδικός εισαγγελέας «δεν εξέφρασε ενδιαφέρον» για να δώσει συνέντευξη στην Μπουτίνα, όπως του είχε ζητήσει. Η ίδια, ωστόσο, είχε καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για οκτώ ώρες με την παραγωγή χιλιάδων εγγράφων, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

«Η Μπουτίνα ενήργησε ως πράκτορας της Ρωσίας στις ΗΠΑ αναπτύσσοντας σχέσεις με αμερικανικά πρόσωπα και διεισδύοντας σε οργανώσεις με επιρροή στην αμερικανική πολιτική, με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της Ρωσίας», αναφέρει δήλωση του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης.

«Η Μπουτίνα εργάστηκε υπό την καθοδήγηση αξιωματούχου υψηλού επιπέδου στη ρωσική κυβέρνηση, ο οποίος ήταν προηγουμένως μέλος του νομοθετικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αργότερα έγινε κορυφαίος υπάλληλος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας» προστίθεται.

Ο Lee Stranahan, παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής στο Sputnik International, δήλωσε ότι «είχαμε μία κατάσταση όπου βλέπεις ανθρώπους να συλλαμβάνονται γιατί ‘οδηγούν ενώ είναι μαύροι’, σωστά; Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εάν είσαι Αφροαμερικάνος στις ΗΠΑ. Τώρα, αυτό που βλέπουμε είναι μικροπολιτική ενώ είσαι Ρώσος. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι επειδή είχαμε μία δήλωση από τον πρώην διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ καθώς και από τον πρώην υποδιευθυντή Πίτερ Στρζοκ που μπορεί να περιγραφεί μόνο σαν ρατσιστικό. Ο πρώην ODNI μίλησε για τη γενετική προδιάθεση των Ρώσων. Δεν θα μπορούσατε να πείτε —στην κυριολεξία- δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εθνικότητα που θα μπορούσατε να το πείτε χωρίς να απαντήσουν όλοι πως «αυτό είναι το πιο ρατσιστικό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ».

Πηγή: Sputnik