Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας βλέπει ο Έντι Ράμα

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας».

Αισιόδοξος πως Ελλάδα και Αλβανία θα ολοκληρώσουν τη διμερή συμφωνία με «ένα έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον απόηχο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία διεξήχθη χθες στο Λονδίνο.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σ’ ένα νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης» υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι Αθήνα και Τίρανα βρίσκονται σε διαδικασία έντονων διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα, όπως ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων και η ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μέσω της επίλυσης ευελπιστούμε να φτάσουμε στο επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία». «Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης» σχολίασε, σχετικά.

Σχετικά με τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ράμα υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια σημαντική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και συνεχίζεται με καλό ρυθμό». Κατά τον ίδιο, άλλωστε, «βοηθά σημαντικά να μας κρατήσει όλους μαζί και να μας κάνει να κινηθούμε μαζί».

Ασφαλώς, έσπευσε να προσθέσει, «συμβαίνει μια εποχή που τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο καλά, οπότε φαίνεται σαν μια βαλκανική κατάρα». «Κάποτε όταν η Ευρώπη πήγαινε καλά, εμείς χειροτερεύαμε. Τώρα βελτιωνόμαστε εμείς και χειροτερεύει η Ευρώπη» κατέληξε.

Πηγή: Sputnik