Συρία: Αυτό είναι το τουρκικό σχέδιο τεμαχισμού του Ιντλίπ

Η Τουρκία σκοπεύει να καταλάβει νέα εδάφη στο Ιντλίπ για να αποτρέψει το συριακό στρατό από το να διεξαγάγει τις δικές του στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων των τρομοκρατών στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει να δημιουργήσει έξι νέες ζώνες στο Tal al-Toufan και Tal al-Sultan που βρίσκονται δυτικά του Abu al-Zohour και σε έναν δρόμο που συνδέει την πόλη Saraqib με την πόλη Abu al-Zohour στο νοτιοανατολικό Ιντλίπ, όπως δήλωσαν πηγές από την εμπόλεμη ζώνη.

Οι πηγές επανέλαβαν ότι ο τουρκικός στρατός επιδιώκει να μπλοκάρει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Tahrir al-Sham al-Hay’at (του Απελευθερωτικού Συμβουλίου του Λέχενου ή του Front Al-Nusra) στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, διατηρώντας παρουσία στην επαρχία του Ιντλίπ.

Η αναφορά έρχεται στο φως τη στιγμή που στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μιλάνε για εντατικές επιθέσεις εναντίον των ζωνών ασφαλείας (safe zones) στη Βόρεια Συρία από τρομοκρατικές ομάδες που σταθμεύουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και δήλωσαν ότι ο συριακός στρατός πιθανότατα θα διεξαγάγει τις εκκαθαριστικές του ενέργειες στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η αραβόφωνη εφημερίδα Αl Watan ανέφερε ότι   πυραυλικές και πυροβολικές  μονάδες του Συριακού Στρατού έφεραν βαρέα πλήγματα εναντίοντων των τρομοκρατών της οργάνωσης Tahrir al-Sham στο al-Qasebiyeh, στα περίχωρα του Khan Sheikhoun και άλλες κοντινές περιοχές.

Οι επιθέσεις του Συριακού Στρατού ήρθαν σαν απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Tahrir al-Sham στην πόλη Abu al-Zohour στο Southeastern Idlib.

Στον Βόρειο Χάμα, ο Συριακός Στρατός κατέρριψε επίσης δύο αεροσκάφη τρομοκρατών κοντά στην πόλη του Ατσάν και απέτρεψε τις επιθέσεις τους εναντίον του Qaleh al-Maziq και της ευρύτερης ζώνης προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους τρομοκράτες.

Όχι τυχαία τη Δευτέρα, τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι και διοικητές του Tahrir al-Sham al-Hay’at συναντήθηκαν για την προστασία και τη διατήρηση της τρομοκρατικής ομάδας στην επαρχία του Ιντλίπ.

Η εφημερίδα al-Watan επικαλέστηκε επίσης πηγές κοντά στους μαχητές, που ανέφεραν ότι τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα έχει θέσει τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη του Tahrir al-Sham και του συνεχιζόμενου ελέγχου του Ιντλίπ, επιβεβαιώνοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την προσέγγιση του Ikhwan al-Muslimoun (Μουσουλμανική Αδελφότητα) .

Πρόσθεσαν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία που περιλαμβάνει μια αλλαγή προσέγγισης από τον Tahrir al-Sham. «Σε αντάλλαγμα η Τουρκία έχει υποσχεθεί στην τρομοκρατική ομάδα να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμφωνία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, δεν θα συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Tahrir al-Sham και θα προσπαθήσει να αποτρέψει τέτοιες επιχειρήσεις».

Το έγγραφο αναφέρθηκε επίσης στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού εναντίον των τρομοκρατών στο Βόρειο και το Βορειοδυτικό Χαμά και στο νοτιοανατολικό Ιντλίπ σε απάντηση στις επιθέσεις τους, αυξάνοντας το ενδεχόμενο να αρχίσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιντλίπ.

Ο Τουρκικός στρατός έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες πάνω από 20 οχήματα, που μεταφέρουν στρατιώτες, στρατιωτικό εξοπλισμό και προκατασκευασμένα σπίτια προς το Βόρειο Χάμα και το Νότιο Ιντλίπ για να ενισχύσει τα κατεχόμενα σημεία  στη Βόρεια Συρία σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτές που καταλαμβάνουν οι τρομοκράτες της οργάνωσης Tahrir al-Sham.

Οι αναφορές των ΜΜΕ αποκάλυψαν την Κυριακή ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τον Ταχρίρ Αλ Σαμ στην επαρχία του Ιντλίπ της Συρίας και να εμποδίσει την εφαρμογή των επερχόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλάζοντας μάλιστα το όνομά της.

Η  al-Watan ανέφερε τοπικές πηγές και ορισμένες πηγές κοντά στους μαχητές που υποστηρίχθηκαν από την Άγκυρα στο Ιντλίπ, που επισημαίνουν ότι παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας του τουρκικού στρατού σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ιντλίπ, η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει το «πρόσωπο» του Tahrir al-Sham με σκοπό να αποτρέψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής ομάδας στη Βόρεια Συρία.

Υπογράμμισε την πρόθεση της Τουρκίας είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επιβίωση και τη σταθεροποίηση του Tahrir al-Sham  στην επαρχία του Ιντλίπ και δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μια ομάδα που συνδέεται με τον Tahrir al-Sham al- εν μέσω δημοσίων αναταραχών για την παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να αλλάξει την κατάσταση στην επαρχία Idlib για να την καταστήσει όμοια με τα εδάφη που καταλαμβάνουν οι δυνάμεις Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελιάς που υποστηρίζονται από την Τουρκία και σχεδιάζει να ανοίξει τον εναέριο χώρο των περιοχών κάτω από το Tahrir al-Sham’s έλεγχο στα τουρκικά αεροπλάνα.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν πραγματοποίησαν τέταρτη τριμερή συνάντηση για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης στη ρωσική πόλη του Σότσι την Πέμπτη. Σύμφωνα με την Άγκυρα, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Ιντλίπ

Πηγή: Farsnews