Συρία: Ικανοποίηση για τη συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και Ρωσίας την Τρίτη για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την Idlib της Συρίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του Συριακού καθεστώτος.

Στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας για να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα, με τον Σύριο ΥΠΕΞ να δηλώνει πως η χθεσινή συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα έντονων συζητήσεων μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας.

Το καθεστώς επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρι την απελευθέρωση της τελευταίας ίντσας της συριακής γης, είτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε με συμφιλίωση με τις τοπικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς Assad ετοιμαζόταν γιαι μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για το τελευταίο σημαντικό οχυρό των αντικαθεστωτικών, με τη διεθνή κοινότητα να έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Υπενθυμίζεται πως χθες στο Σότσι, ετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας 15 – 20 χιλιομέτρων σε όλη την γραμμή επαφών μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και του Συριακού στρατού μέχρι τις 15 Οκτώβρη.

Η συμφωνία συνεπάγεται την απόσυρση όλων των ριζοσπαστών μαχητών από την Idlib καθώς και την απομάκρυνση των βαρέων οπλικών συστημάτων από αυτή τη ζώνη.
 
Πηγή: Daily Sabah