Συρία: Κοινές περιπολίες πραγματοποιούν Τουρκία και Ρωσία

Στον απόηχο της διάλυσης του ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Τουρκία και Ρωσία λαμβάνουν τα μέτρα τους για το πως θα τους βρει η επόμενη μέρα. Κύριο ζήτημα είναι οι safe zone που θέλει να ιδρύσει ο αμερικανικός στρατός, για τις οποίες όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντίρροπα συμφέροντα από τη μία της Τουρκία και από την άλλη των Κούρδων μαχητών του YPG και σύμμαχών τους.

 Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις πρώτες «ανεξάρτητες και συντονισμένες» περιπολίες τους στην υπό κουρδικό έλεγχο περιοχή Τελ Ριφάατ, στη βόρεια Συρία.

Η Τελ Ριφάατ τελεί υπό τον έλεγχο δυνάμεων υπό κουρδική ηγεσία και βρίσκεται περίπου 20 χλμ. ανατολικά του Αφρίν, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των συμμάχων της του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μετά την επιχείρηση που διεξήγαγε πέρυσι για τον εκτοπισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού).

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία βομβάρδισε θέσεις των YPG στην περιοχή της Τελ Ριφάατ νωρίτερα φέτος, υποστηρίζοντας ότι το έκανε σε ανταπόδοση πυρών των YPG.

«Προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και σταθερότητα, να αποτρέψουμε επιθέσεις στις δυνάμεις μας στην περιοχή Τελ Ριφάατ… τουρκικές και ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διενήργησαν τις πρώτες ανεξάρτητες, συντονισμένες περιπολίες», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο.

Μέχρι τώρα ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει δύο διασυνοριακές επιχειρήσεις μέσα στη Συρία εναντίον των YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984.

Η Τουρκία, η οποία είναι επί μακρόν από τους κύριους υποστηρικτές των ανταρτικών οργανώσεων που μάχονται εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε περιπολίες με τη Ρωσία, από τους κυριότερους συμμάχους του Άσαντ σε βόρειες περιοχές βάσει συμφωνιών που επιτεύχθηκαν πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ