Συρία: Οι αμερικανικές κινήσεις που προξενούν αντιδράσεις

Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία κλιμακώνει τις εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των κυριαρχούμενων από το κουρδικό στοιχείο Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΦ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν μια νέα στρατιωτική βάση κοντά στο Manbij, η οποία είναι ήδη η τρίτη στην περιοχή, όπως ανέφερε στο Sputnik της Τουρκίας, ο κυβερνήτης του τοπικού στρατιωτικού συμβουλίου, ο οποίος είναι μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η νέα αμερικανική στρατιωτική βάση βρίσκεται στην είσοδο της πόλης στην περιοχή Medah.

«Οι Αμερικανοί έχουν ήδη δύο στρατιωτικές βάσεις στο Manbij, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο Χαλέπι και στο Eyn Dedat κοντά στον ποταμό Sajir».

Ο διοικητής αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στη νέα βάση αναφέροντας θέματα ασφάλειας, λέγοντας μόνο ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ διατηρούν καθημερινά περιπολίες γύρω από τον Manbij.

Η Συρία καταδικάζει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Manbij. Υπάρχουν περίπου 5.000 στρατεύματα που αναπτύσσονται επί του παρόντος σε περισσότερες από 20 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που έχουν συσταθεί σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στο Manbij.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων προστασίας των Κουρδικών Λαών (YPG) από την περιοχή κάτω από τον οδικό χάρτη.

Τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έπληξαν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για το YPG, το οποίο θεωρούσαν οι τουρκικές αρχές ως θυγατρική του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που απαγορεύτηκε στην Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγόρησε επανειλημμένα την Ουάσιγκτον ότι δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της σχετικά με την απόσυρση του YPG, ο οποίος κατέλαβε τον Manbij από τους τρομοκράτες της Daesh τον Ιούνιο του 2016.

Πηγή: Sputnik