Σβάλμπαρντ: Η Νορβηγία διαψεύδει ότι μπλοκάρει τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων

Εκτός από τη διαμάχη της με τη Λιθουανία για την πρόσβαση αγαθών στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Νορβηγία παραβιάζει μια συμφωνία που δίνει στη Ρωσία πρόσβαση στο Σβάλμπαρντ.

Χθες η Ρωσία κατηγόρησε τη Νορβηγία ότι παρεμπόδισε την παράδοση κρίσιμων προμηθειών και απείλησε με αντίποινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η Νορβηγία δεν εμποδίζει την πρόσβαση της Ρωσίας στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, εφαρμόζει μόνο διεθνείς κυρώσεις και ότι η Ρωσία έχει άλλα μέσα για να φτάσει στους εποικισμούς της.

Το Σβάλμπαρντ, στο μέσο της βόρειας ακτής της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, είναι μέρος της Νορβηγίας, αλλά η Ρωσία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του αρχιπελάγους βάσει συνθήκης του 1920, και ορισμένοι οικισμοί εκεί κατοικούνται κυρίως από Ρώσους.

«Η Νορβηγία δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του Σβάλμπαρντ», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Άννικεν Χούιτφελντ.

«Η αποστολή που σταμάτησε στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας έχει σταματήσει με βάση τις κυρώσεις που απαγορεύουν στις ρωσικές εταιρείες οδικών μεταφορών να μεταφέρουν εμπορεύματα στο νορβηγικό έδαφος».

«Η Νορβηγία δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις προμήθειες να φτάσουν στο Μπάρεντσμπουργκ», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον κύριο ρωσικό οικισμό στο Σβάλμπαρντ, ο οποίος απασχολείται κυρίως σε ένα ανθρακωρυχείο.

Η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει τις προμήθειες με διαφορετικό τρόπο, αποκλειστικά με πλοίο ή αεροπορικώς, πρόσθεσε, και όχι μόνο οδικώς.