Σχέδιο Τραμπ για την Γάζα: Το Ισραήλ θα δώσει «μια ευκαιρία» – Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Κούσνερ

O Νετανιάχου επέμεινε ότι το πρώτο βήμα του σχεδίου πρέπει να είναι η παράδοση των όπλων από την Χαμάς

Νετανιάχου - Ισραήλ Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ ότι ένας Αμερικανός στρατηγός θα εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δήλωσε σήμερα (17.08.2026) Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι το πρώτο βήμα προς την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας θα είναι να ζητηθεί από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα της, ώστε να αχρηστευτούν υπό την επίβλεψη ενός Αμερικανού στρατηγού», τόνισε ο αξιωματούχος.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από την αμερικανική πλευρά ως προς αυτή τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου είπε στον Κούσνερ ότι το Ισραήλ «θα δώσει μια ευκαιρία» στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας και θα συστήσει δύο ομάδες εργασίας με επίκεντρο την αποστρατιωτικοποίηση και τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας.

Εκτός από τον Κούσνερ, ο Νετανιάχου συναντήθηκε και με τους ανώτερους αξιωματούχους του Συμβουλίου Ειρήνης, Νικολάι Μλαντένοφ και Τόνι Μπλερ.

Ο Κούσνερ είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην σταθεί «εμπόδιο» στο σχέδιο Τραμπ

Στη συνάντηση αυτή, η οποία διήρκησε 4 ώρες, ο απεσταλμένος του Τραμπ πίεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και «να μην δημιουργεί εμπόδια», σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος απέρριψε το σχέδιο των 15 σημείων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι η επίτευξη προόδου στο σχέδιο ήταν «προβληματική» λόγω των επερχόμενων ισραηλινών εκλογών στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή που μίλησε στο CNN

Η Χαμάς έδωσε στα τέλη του Ιουλίου την έγκρισή της στον αμερικανικό οδικό χάρτη των 15 σημείων που έχει ως στόχο την έναρξη «της δεύτερης φάσης του σχεδίου Τραμπ» για την Γάζα και προβλέπει τον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζονται, ο Κούσνερ επέμεινε κατά την χθεσινή του συνάντηση στην Αίγυπτο με μέλη της ηγεσίας της Χαμάς στο θέμα του αφοπλισμού της οργάνωσης και ζήτησε την εφαρμογή μέτρων επαλήθευσης της διαδικασίας.

Ο Κούσνερ επέμεινε επίσης ότι η Χαμάς δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Η Χαμάς ανακοίνωσε τον Ιούλιο την διάλυση των πολιτικών διοικητικών δομών της και την πρόθεση να μεταφέρει στην Εθνική Επιτροπή για την Διακυβέρνηση της Γάζας -όργανο που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ – η οποία απαρτίζεται από παλαιστίνιους τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένη με την μεταβατική διαδικασία στη Γάζα.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ