Ο “αξιοπρεπής συμβιβασμός” στο Σκοπιανό και το πιθανό ναυάγιο – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Πολύ φοβούμαι ότι η προοπτική ενός γρήγορου συμβιβασμού για την ονομασία των Σκοπίων, και μάλιστα με μια ικανοποιητική για την Ελλάδα φόρμουλα που θα έχει ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή « για όλες τις χρήσεις», είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά καλή για να είναι αληθινή!

Και για τον λόγο πρέπει να αποφύγουμε αβάσιμους ενθουσιασμούς και διαχύσεις καλοπιστίας προς έναν συνομιλητή που για δύο και πλέον δεκαετίες, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως ή πολιτικών εκπροσώπων, έχει ανάγει σε διπλωματική τακτική τον κουτοπόνηρο κλεφτοπόλεμο. Το εγχείρημα βεβαίως, εδώ που έχουμε φτάσει, αξίζει να δοκιμαστεί και οφείλει να μείνει έξω από κάθε μικροκομματική αντιπαράθεση. Υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι από αυτή την διαδικασία η Ελλάδα δεν θα βγει (περισσότερο) ζημιωμένη και δεν φορτωθεί την εικόνα του… «αδιάλλακτου» τη υπόθεσης αναφέρει το δημοσίευμα απο την ιστοσελίδα mignatioiu.com

Οι πιθανότητες δυστυχώς για μία “win-win” κατάληξη είναι πολύ μικρότερες από αυτές ενός προδιαγεγραμμένου ναυαγίου. Φοβούμαι, ξαναλέω, ότι πρόκειται για μία καλοστημένη παγίδα. Από τους αμετανόητους Σκοπιανούς με την ενθάρρυνση του Μάθιου Νίμιτς, ανθρώπου των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων που υπηρετεί το δόγμα Κλίντον στα Βαλκάνια.

Μας έχουν συνηθίσει οι γείτονες σε επιδείξεις «μικροευελιξίας». Απέσυραν την σημαία με το «άστρο της Βεργίνας» για να κερδίσουν κάτι πολύ πιο σημαντικό. Το να αλλάξουν όνομα στο αεροδρόμιο-αλάνα του κρατιδίου ή να αφαιρέσουν κάποια αγάλματα που είχε την έμπνευση να στήσει ο προηγούμενος…μποξέρ πρωθυπουργός, δεν λέει κάτι. Είναι ανέξοδες κινήσεις δήθεν διαλλακτικότητας.

Θα διερωτηθούν βέβαια κάποιοι από εσάς;

Ασφαλώς και οι φόρμουλες που προωθεί ο ανεκδιήγητος συνταξιούχος «μεσολαβητής» δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Στην περίπτωση μιας σύνθετης ονομασίας προτιμότερη εκδοχή είναι το «Νέα Μακεδονία» που θα έπρεπε να αποτελεί και την επίσημη ελληνική «κόκκινη γραμμή». Ακριβώς επειδή κόβει «με το καλημέρα» τον φαντασιακό «ομφάλιο λώρο» με την Αρχαία Μακεδονία και επιπλέον επειδή ως όνομα είναι πολύ πιο εύπεπτο διεθνώς και ιδιαίτερα στον αγγλοσαξονικό κόσμο όπου το πρόθεμα “new” δίνει και παίρνει. Μια δεύτερη αποδεκτή εκδοχή είναι το «Σλαβομακεδονία» που ασφαλώς θα άρεσε και σε άλλους Βαλκάνιους γείτονες. Όμως με τις σημερινές κυβερνητικές ισορροπίες στα Σκόπια είναι αδύνατον να περάσει.

Πηγή:mignatiou.com