Συμφωνία μεταξύ «Etihad» και Σερβίας

Ποσό έως 100 εκατομμύρια δολάρια (έκαστη) αναμένεται να επενδύσουν στη νέα εταιρεία «Air Serbia» ο εθνικός αερομεταφορέας των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων «Etihad» και η σερβική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η «Etihad» και η σερβική κυβέρνηση θα επενδύσουν, σε πρώτη φάση, από 400 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια θα διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια που θα φτάνουν ως και το ποσό των 60 εκατομμυρίων. Ο εθνικός αερομεταφορέας των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψε συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση, πενταετούς διάρκειας, για τη διαχείριση του σερβικού εθνικού αερομεταφορέα (Jat Airways).

Η «Etihad» θα αγοράσει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Jat και στο πλαίσιο της υπογραφείσας συμφωνίας θα υπάρξει ένας νέος στόλος αεροσκαφών και πτήσεις προς νέους διεθνείς προορισμούς που αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών.

Η «Air Serbia» θα ξεκινήσει τις πτήσεις από το Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, υπογραμμίστηκε πως η κίνηση αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.

Το 2012, οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκαν στα 23,3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο τρεις φορές σε σύγκριση με το 2011, ενώ οι οικονομικές σχέσεις συνέχισαν να αναπτύσσονται, μέσω διάφορων διμερών συμφωνιών που υπεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τους τομείς της γεωργίας, της άμυνας, της τεχνολογίας και του τουρισμού.