Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία στη Συρία

 Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανάγκη ν’ αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους, στο συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, προκειμένου ν’ αποφύγουν δυσάρεστα περιστατικά στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών, επέτυχαν να συμφωνήσουν στην ανάγκη του στρατιωτικού συντονισμού στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει χθες ότι ζήτησε διευκρινήσεις από τη Μόσχα σχετικά με τη διεξαγωγή ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, κατά ανταρτικών δυνάμεων που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν έλαβε υπόψη της, τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Peter Cook αποκάλεσε την τηλεδιάσκεψη «έκτακτη» και δήλωσε οτι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την επίθεση της 16ης Ιουνίου κατά των δυνάμεων της At-TANF.
Σε μια δήλωση του στις 18 Ιουνίου τόνισε οτι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έγιναν ακόμη και μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ συνεπώς δημιουργώντας ανησυχία για την ασφάλεια των δυνάμεων του υπο των ΗΠΑ συνασπισμού. 

Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοβ δήλωσε οτι η εν λόγω περιοχή ήταν 300 χιλιόμετρα μακριά από τις θέσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ορίσει ως ελεγχόμενες από νόμιμες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Και επέμεινε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων. 

Επιπλέον στις 18 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου πραγματοποιήσε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Συρία για να συζητήσει την στρατιωτική συνεργασία σχετικά «με την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε συριακό έδαφος.»

Η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέσυρε μερικά πολεμικά αεροσκάφη πριν μερικούς μήνες  μια κίνηση που πραγματοποιήθηκε για να βοηθήσει στην εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ο στρατός έχει διατηρήσει μια ισχυρή παρουσία στην αεροπορική βάση στην επαρχία Λατάκια στη βορειοδυτική Συρία.

Reuters/AP/AFP/Radio Liberty