Συμμετοχή Ιρακ στην Συρία

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί παραδέχθηκε ότι ιρακινοί σιίτες πολιτοφύλακες συμμετέχουν στις μάχες στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν αρνούμαι ότι ιρακινοί σιίτες πολιτοφύλακες συμμετέχουν στις μάχες στη Συρία, όπως κάνουν και οι σουνίτες (των μοναρχιών του Κόλπου) στη χώρα αυτή. Όμως αυτό δεν υπαγορεύεται από την πολιτική της ιρακινής κυβέρνησης» του Νούρι αλ Μάλικι, τόνισε ο Ζεμπαρί σε δηλώσεις του στην αραβική εφημερίδα αλ Χάγιατ.

Ο Ζεμπαρί επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του αυτή την εμπλοκή ιρακινών σιιτών ενόπλων στις μάχες, στο πλευρό της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Την παρουσία τους έχει καταδικάσει έντονα η –κατά πλειονότητα σουνιτική– συριακή αντιπολίτευση.

«Και ενώ σιίτες πολιτοφύλακες και η Χεζμπολάχ εμπλέκονται στις μάχες στη Συρία, έχουν επίσης εκδοθεί σουνιτικοί φετφάδες όπως αυτός του (Γιούσεφ) αλ Καραντάουι, που καλεί σε ιερό πόλεμο στη Συρία», πρόσθεσε ο υπουργός αναφερόμενος στον αιγυπτιακής καταγωγής σουνίτη ιερωμένο στο Κατάρ.

Στα τέλη Μαΐου, ο σεΐχης Καραντάουι, πρόεδρος της διεθνούς ένωσης των ουλεμάδων, κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών κατά των δυνάμεων του ‘Ασαντ, τις οποίες υποστηρίζει η Χεζμπολάχ.