«Συναγερμός» στην JASDF: «Κυνηγητό» ιαπωνικών μαχητικών με κινεζικά drones

«Συναγερμός» σήμανε πριν από λίγες ημέρες στην Πολεμική Αεροπορία της Ιαπωνίας ή όπως επίσημα ονομάζεται «Japanese Air-Self Defense Force – JASDF» καθώς μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Κίνας πραγματοποιούσαν «ύποπτες» πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να απογειωθούν άμεσα για αναχαίτιση τα ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα πολλαπλά scramble των μαχητικών της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, ενώ ακόμα έγιναν γνωστές ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τα drones της Κίνας καθώς επίσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από την αναχαίτισή τους.

Παρόλο που τα κινεζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, εντούτοις η πορεία της εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα «ύποπτη» από το ιαπωνικό επιτελείο και έτσι δόθηκε εντολή για scramble μαχητικών αεροσκαφών, με αποστολή τον εντοπισμό και την αναχαίτιση. Όπως ανέφερε το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας, τα drones αναγνωρίστηκαν οπτικά ως TB-001 και BZK-005.

Ποια ήταν τα drones που αναγνωρίστηκαν

Το TB-001, το οποίο έχει το ψευδώνυμο «Twin-Tailed Scorpion», είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με δυνατότητα αεροπορικού πλήγματος, με μέγιστο βάρος απογείωσης 2,8 τόνους, επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 3.700 μιλίων και μπορεί να μεταφέρει και να εκτοξεύει βόμβες ή βλήματα των 220 κιλών. Χαρακτηριστικό του drone είναι ο σχεδιασμός και η άτρακτος του με τα δύο πτερύγια που ενώνονται στο πίσω μέρος.

Το δεύτερο κινεζικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα της, αυτό ήταν το BZK-005. Πρόκειται για ένα drone μεσαίου υψομέτρου – μεγάλης αντοχής ή αλλιώς «medium-altitude, long-endurance – MALE» που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Harbin Aircraft Industry. Είναι ένα drone πολλαπλών ρόλων το οποίο μπορεί να επιχειρεί σε υψόμετρο 8.000 μέτρων και για 40 ώρες, ενώ έχει την ίδια επιχειρησιακή εμβέλεια με τα περίφημα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα MQ-1 Predator.

Σύμφωνα με ανοιχτές δημόσιες πηγές πληροφόρησης, η κύρια αποστολή του drone BZK-005 είναι η συλλογή πληροφοριών, η επιτήρηση αλλά και η αναγνώριση (ISR). Είναι πιθανό να διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό ραντάρ, υπέρυθρα συστήματα, εξοπλισμένο με δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών, επιτρέποντας τη δυνατότητα μετάδοσης και μεταφοράς δεδομένων και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο (real-time).

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Defence Blog