«Συναγερμός» στην Ταϊβάν: 18 αεροσκάφη της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας «εισέβαλαν» στον εναέριο χώρο της

«Συναγερμός» σήμανε στην Ταϊβάν, καθώς για άλλη μια μέρα η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας πέταξε τα μαχητικά αεροσκάφη της μέσα στον εναέριο χώρο του νησιωτικού κράτους, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται.

Συνολικά 18 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) την Παρασκευή (6 Μαΐου), σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα αεροπλάνα περιελάμβαναν έξι μαχητικά αεροσκάφη J-11, έξι μαχητικά αεροσκάφη J-16, δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη Xi’an H-6, δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου KJ-500, ένα ανθυποβρυχιακό πολεμικό αεροσκάφος Shaanxi Y-8 και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Shaanxi Y-8.

 

Το Y-8 ASW και τα δύο βομβαρδιστικά H-6 πέταξαν κατά μήκος της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής γωνίας της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν, ενώ τα άλλα αεροσκάφη εισήλθαν από τα νοτιοδυτικά, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες από τις εισβολές από τότε που ο στρατός της Ταϊβάν άρχισε να τις δημοσιεύει τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ως συνήθως, η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν έστειλε αεροσκάφη, εξέδωσε προειδοποιήσεις και ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα αεράμυνας για την παρακολούθηση των κινεζικών αεροπλάνων. Ο μεγαλύτερος αριθμός εισβολών σε μια μέρα το 2022 σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις 23 Ιανουαρίου, όταν ο στρατός εντόπισε 39 αεροσκάφη της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF).

Με πληροφορίες από: Taiwan News / Φωτογραφία αρχείου