Η Ρωσία στέλνει «μήνυμα» στις ΗΠΑ με υπερσύγχρονη φρεγάτα στην Καραϊβική

Ένα από τα νεώτερα πολεμικά πλοία της Ρωσίας, η πρώτη τη τάξει φρεγάτα Project 22350 Ναύαρχος Gorshkov , ταξιδεύει στην Καραϊβική με πιθανή κατεύθυνση προς την Κούβα. Η παρουσία του πλοίου στην περιοχή θα προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά εάν δέσει και σε  λιμάνι της Βενεζουέλας, όπου η αμερικανική κυβέρνηση και η Ρωσία εξακολουθούν να υποστηρίζουν ανταγωνιστικές πολιτικές ομάδες.

Όπου και αν κατευθυνθεί πάντως, δε θα έχει κάποια φοβερή επιχειρησιακή σημασία πέρα από πολιτική δεδομένου ότι τα συνοδευτικά πλοία θεωρούνται από τα πιο ελαττωματικά της Ρωσίας.

Ο Ναύαρχος Gorshkov πέρασε από τον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό στην Καραϊβική μέσω του καναλιού του Παναμά στις 17 Ιουνίου 2019. Ο Βόρειος Στόλος του Ρωσικού Ναυτικού αναφέρει ότι αναμένει το πλοίο Elbrus , το πετρελαιοφόρο Kama και το βαρύ ρυμουλκό του Nikolay Chiker μέχρι αύριο, σύμφωνα με επίσημη δήλωση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό που θα κατευθυνθούν τα πλοία από επίσημα χείλη.

Μια ενδεχόμενη παρουσία του στην Κούβα, επίσης θα προκαλούσε αίσθηση και με δεδομένη την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, οι ειδικοί φοβούνται για μια επανάληψη της κρίσης του 1962 ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Πηγή: TheDrive