Συνάντηση Άσαντ – Σόιγκου για στρατιωτική συνεργασία

 O Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ συνάντησε τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Συρίας και συζήτησαν στρατιωτική συνεργασία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον Sergei Shoigu, ο οποίος είπε ότι εστάλη στη Δαμασκό από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε την επίσκεψη και δήλωσε οτι ο Σόϊγκου κι ο Άσαντ συζήτησαν την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την καταπολέμηση των ανταρτών.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το Σεπτέμβριο βοήθησε να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του Άσαντ μετά από μια περίοδο όπου στη δυτική Συρία υπερισχυσαν οι αντάρτες, οι οποίοι βοηθήθηκαν από ξένες στρατιωτικές προμήθειες συμπεριλαμβανομένων και απο αντι-αρματικών πυραύλων των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία, η οποία βομβαρδίζει εντατικά τις περιοχές της αντιπολίτευσης στη Συρία, κατηγορείται από την αντιπολίτευση και απο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων οτι εχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων και οτι στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και υποδομές.

Η Ουάσιγκτον και κάποιες άλλες δυτικές χώρες που έχουν ζητήσει απο τον Άσαντ να παραιτηθεί κατηγορούν τη Ρωσία οτι εστιάζει τις επιδρομές της κυρίως κατά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και λιγότερο κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.