Συνάντηση Κέρι στον Κόλπο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνάντησε σήμερα στο Ριάντ τους ομολόγους του των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου για να τους ενημερώσει για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, να τους διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πλήξει τα συμφέροντά τους και να συζητήσει για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κέρι έφθασε τη νύχτα στη σαουδαραβική πρωτεύουσα προερχόμενος από τo Μοντρέ της Ελβετίας, όπου είχε τριήμερες συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι μοναρχίες του Κόλπου ανησυχούν για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ της ομάδας 5+1 (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία) και της Τεχεράνης, καθώς και της προσέγγισης μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της Ουάσινγκτον.

Με την αστάθεια να έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, τις κρίσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη, οι συνομιλίες του Τζον Κέρι στο Ριάντ αναμένεται να επικεντρωθούν «σε αυτό που μπορεί να γίνει από κοινού για την ενίσχυση ενός κοινού πλαισίου ασφαλείας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του Κόλπου μετέχουν με τις ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, της εξτρεμιστικής οργάνωσης που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Τζον Κέρι αναμένεται επίσης να συναντήσει τον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, τον οποίο είχε ήδη συναντήσει την επομένη του θανάτου στις 23 Ιανουαρίου του προκατόχου του βασιλιά Αμπντάλα.