Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τoν διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα χρειάζεται «μεγαλύτερη συνδρομή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τo διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, Udo Janz.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπός της, όπως αναφέρθηκε, ήταν η ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας για την «έξαρση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στο πολυδιάστατο έργο που επιτελούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τη διαχείριση του φαινομένου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παράνομη μετανάστευση από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη τύχη, αψηφώντας τους κινδύνους στη θάλασσα και δημιουργώντας μία τεράστια πίεση στα σύνορά μας. Εμείς, ως Λιμενικό Σώμα υπηρετούμε δύο δόγματα: Να διαφυλάττουμε τα σύνορα της χώρας μας και να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αυτό γίνεται πράξη» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «στο πολύπλευρο έργο των στελεχών αυτών περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων μορφών εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και τη διαχείριση απειλών από ενδεχόμενη εισαγόμενη τρομοκρατία. Γι’ αυτό και χρειάζονται την υποστήριξή μας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διασώσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. «Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αφού έχουν φθάσει σχεδόν τις 10.000 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε, καθώς οι άνθρωποι και τα μέσα μας έχουν εξαντληθεί» όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφού η πίεση από την παράνομη μετανάστευση πρέπει να απασχολήσει όλη την Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς».

Τόνισε ότι είναι «είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με καθαρά διεθνικά χαρακτηριστικά» και επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι σήμερα, μέσω του «trafficking», κάποιοι κερδοσκοπούν, αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεργαστούν, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Γι αυτό το λόγο, ο ΟΗΕ, όπως και άλλοι οργανισμοί, πρέπει να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την αντιμετώπιση τέτοιων οργανωμένων μορφών εγκλήματος. Εμείς θέλουμε η Μεσόγειος, η κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών, να ξαναγίνει θάλασσα ελπίδας και ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Μεταναστευτικό, Udo Janz, έδειξε κατανόηση στις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, εκδηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να διαχειριστεί το φαινόμενο. «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που παραθέτετε. Η προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά στα θαλάσσια σύνορα για να ανταποκριθείτε σε όλες τις προκλήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όποτε θα βρείτε συμμάχους και θα εισακουστείτε. Εξάλλου, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, το Λιμενικό Σώμα επιτελεί καθημερινά ένα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, αποκαθιστώντας, μεταξύ άλλων, την ηρεμία σε μία ταραγμένη περιοχή» ανέφερε.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις αναστολής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Συρίας

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη σίτιση των προσφύγων απηύθυνε επείγουσα έκκληση, εξηγώντας ότι έχει άμεση ανάγκη ποσού 51 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες της Συρίας τον μήνα Δεκέμβριο, ειδικά στο Λίβανο και την Ιορδανία, όπου πολλά παιδιά είναι ξυπόλητα και χωρίς επαρκή ρουχισμό.

Από την αρχή της συριακής κρίσης το 2011, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους στη Συρία.

Η αναστολή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Συρίας η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στην έδρα της εξειδικευμένης υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη δεν θα μπορούσε να «συμβεί σε χειρότερη στιγμή» όπως ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο χειμώνας είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους πρόσφυγες από τη Συρία και η αναστολή της επισιτιστικής βοήθειας θα έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας. «Αυτό θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες προσφύγων και ειδικά τους πιο ευάλωτους που εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διεθνή βοήθεια», πρόσθεσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το πρόγραμμα και να μην εγκαταλείψει τους «πρόσφυγες που λιμοκτονούν».

«Για τους πρόσφυγες που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν από ένα βαρύ χειμώνα, οι συνέπειες της απόφασης θα είναι καταστροφικές» ανάφερε νωρίτερα και η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Η αναστολή αυτή «θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων και θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει νέες εντάσεις, αστάθεια και ανασφάλεια στις γειτονικές χώρες υποδοχής», προειδοποιεί η ανακοίνωση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που συνεισφέρει τα μεγαλύτερα ποσά όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων εξέφρασαν την «ανησυχία» τους με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά από τη διεθνή κοινότητα «να κάνει περισσότερα».

Η αναστολή του προγράμματος που ανακοινώθηκε λόγω έλλειψης κεφαλαίων, έχει ως συνέπεια να σταματήσει η προσφορά φαγητού για τα 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ