Συνεχίζει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν η Κίνα και προειδοποιεί τον Τραμπ

Η Κίνα προειδοποίησε την Τρίτη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου θα «εντείνει την αναταραχή» στη Μέση Ανατολή και στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την ανοχή τους στις χώρες που είχαν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις -συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας που είναι πολύ βασικός εισαγωγέας.

«Η Κίνα αντιτάσσεται σθεναρά στην εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση του Τύπου. «Η σχετική κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα εντείνει την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την αναταραχή στη διεθνή αγορά ενέργειας».

Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες χώρες

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν – έχουν ήδη τερματίσει ή έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές τους από το Ιράν. Τα άλλα τρία κράτη είναι η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, με την Άγκυρα να προειδοποιεί ότι θα αψηφήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Κίνα θα «συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει τα νόμιμα και νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο Geng.

Πηγή: Times of israel