Συνήγορος «σεξουαλικής παρενόχλησης» – Το αμερικανικό ναυτικό τον καθιέρωσε

 Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ίδρυση νομικού θεσμού (πρόγραμμα VLC) για την πρόληψη  της σεξουαλικής επιθετικότητας και στήριξης Θυμάτων, ο οποίος θα παρέχει νομικές συμβουλές και  υπεράσπιση σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.Η κίνηση εντάσσεται σε πρωτοβουλία του Υπ. Αμυνας για αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων <<χακί>>σεξουαλικής βίας καθώς εκτιμάται,όπως έγραψε ήδη το On Alert,  ότι στις αμερικανικέ Ενοπλες Δυνάμεις 26.000 στρατιωτικοί είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά το 2012 – αύξηση κατά 35% από το 2010!

Ο Νομικός Σύμβουλος των θυμάτων στο Πολεμικό Ναυτικό (US Navy) θα βοηθά τα θύματα να κατανοήσουν την σημασία της έρευνας και της στρατιωτικής δικαστικής διαδικασίας, θα υποστηρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους και, κατά περίπτωση, θα εμφανίζεται στο δικαστήριο για λογαριασμό τους. 

«Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δεσμευθεί να προστατεύει τα δικαιώματα και τις συμφέροντα των θυμάτων της σεξουαλικής επίθεσης και τη διασφάλιση της διαχείρισης ενός δίκαιου, διαφανούς και αποτελεσματικής στρατιωτικού συστήματος δικαιοσύνης που θα διασφαλίζει τη δέουσα διαδικασία για τον κατηγορούμενο και να προάγει την καλή τάξη και πειθαρχία », δήλωσε ο  ναύαρχος Nanette Μ. DeRenzi, δικαστής, γενικός εισαγγελέας του Πολεμικού Ναυτικού . 

 Αρχικά, το πρόγραμμα VLC θα αποτελείται από 29 ειδικά εκπαιδευμένους, ανεξάρτητους  συνήγορους  για να μεγιστοποιηθεί η διαθεσιμότητα των δικηγόρων σε ολόκληρο το στόλο. Ο θεσμός VLC θα εξυπηρετεί κάθε γεωγραφική περιοχή που επιχειρεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, του Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής. 
Με βάση αυτή την ανάπτυξη πιθανώς να τοποθετηθεί Σύμβουλος και στην Σούδα.