Σύνοδος χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα με στόχο την ένταξη στην ΕΕ

Να εξετάσει το θέμα της διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καλούν την ΕΕ τα μέλη της «Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κροατίας και της Σλοβενίας, στην οποία μετέχουν ακόμη Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κόσοβο.

Στη Σύνοδο που έγινε στα Τίρανα κρίθηκε ως σημαντική για τη σταθερότητα της Ευρώπης η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Στη διακήρυξη εκφράζεται η ικανοποίηση των συμμετεχόντων μελών της «Διαδικασίας Μπρντο – Μπριούνι», για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφέρεται δε ότι έχει δημιουργήσει τη δυνατότητα για τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρωατλαντικής της πορείας.

Η σύνοδος διεξήχθη λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της ίσως και να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και η Κροατία θα συνεχίσει να είναι ο σύμβουλός τους στην ΕΕ», ανέφερε η Πρόεδρος της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.