Σύνοδος Πούτιν – Μόντι: Όλα τα βλέμματα στους S-400 – ΦΩΤΟ

Η μεγάλης σημασίας διήμερη σύνοδος Ινδίας – Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αυτή την ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μοτσί στο Μέγαρο του Χαϊντεραμπάντ. Η Ινδία και η Ρωσία αναμένεται να υπογράψουν πάνω από 20 συμφωνίες στους τομείς της άμυνας, της πυρηνικής ενέργειας, του διαστήματος και της οικονομίας. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία στην Ινδία, όμως στην ατζέντα των δύο αντρών βρίσκονται αρκετά άλλα οπλικά συστήματα.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση μεγάλου γεωπολιτικού και γεω-στρατηγικού ενδιαφέροντος, με το μενού της συνάντησης να περιέχει μεγάλες συμφωνίες σε επίπεδο εξοπλισμών, άμυνας, τεχνολογίας, ενέργειας και οικονομίας. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης Πούτιν και Μόντι έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια των ρωσικών S-400 στην Ινδία.

Η προσοχή όλων πέφτει στην υπογραφή της συμφωνίας αξίας πάνω από 5 δις δολάρια για την πώληση στην Ινδία του υπερσύγχρονου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, της αναβαθμισμένης έκδοσης των S-300. Η επιλογή της Ινδίας να αγοράσει τους S-400, έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον, η οποία έχει απειλήσει με κυρώσεις το Νέο Δελχί. Εϊναι ιδιαίτερα πιθανό πως η Ινδία θα αποφύγει τις κυρώσεις λόγω του σημαντικού της ρόλου στην περιοχή, αλλά και την ανάσχεση της Κίνας, η οποία δεν βλέπει ούτε αυτή με καλό μάτι την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την μόνη χώρα που μπορεί να την «κοντράρει» πληθυσμιακά στην περιοχή της Ασίας.

Με τις εκλογές στην Ινδία το 2019 να πλησιάζουν και στον απόηχο του σκανδάλου για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η κυβέρνηση Modi θα ήθελε να θέσει αυτές τις ινδο-ρωσικές αμυντικές συμφωνίες ως ορόσημο.

Το S-400 είναι γνωστό ως το πιο προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης απόστασης της Ρωσίας, καθώς το σύστημα S-500 δεν έχει μπει ακόμα σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που απέκτησε τους S-400, σφραγίζοντας την διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία το 2014.

Εκτός από τους S-400, είναι αναμένεται να πέσουν  οι υπογραφές για την πώληση τεσσάρων stealth φρεγατών Krivak/Talwar για το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, μια συμφωνία ύψους περίπου 2,5 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, δύο από τα πολεμικά πλοία θα κατασκευαστούν από τα Ναυπηγεία Yantar στο Καλίνινγκραντ και τα άλλα δύο από την Goa Shipyard Limited της Ινδίας.

Το τρίτο εξοπλιστικό «deal» που θα υπογραφεί σήμερα επισήμως είναι η προμήθεια 200 ελαφρά χρήσης ελικοπτέρων τύπου Ka-226 αξίας 1 δις δολαρίων, με τα 60 από αυτά να κατασκευάζονται στην Ρωσία και τα υπόλοιπα στην Ινδία

Η τέταρτη συμφωνία μεγάλης σημασίας άπτεται το τομέα της οικονομίας και του εμπορίου, καθώς οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία χρήσης των εθνικών τους νομισμάτων στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, παρακάμπτοντας το δολάριο.

Ποια άλλα οπλικά συστήματα θα μπουν στο τραπέζι 

To T-14 Armata

Στο μενού της συνόδου σίγουρα θα γίνει και αναφορά για δύο άλλα τεράστια εξοπλισιτκά προγράμματα της Ινδίας τα οποία τρέχουν αυτή την περίοδο. Το πρώτο είναι η αγορά νέων αρμάτων μάχης για τον Στρατό Ξηράς της Ινδίας, πρόγραμμα στο οποίο τα ρωσικά T-14 Armata είναι το φαβορί να κερδίσουν το συμβόλαιο μαμούθ των τουλάχιστον 5,6 δις δολαρίων. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες ο Α/ΓΕΣ της Ινδίας βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία για να δει το υπεράρμα της Ρωσίας από κοντά. Το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ενδιαφέρει την Μόσχα είναι ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών για την ΠΑ της Ινδίας.

Το Su-57

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στο τραπέζι να πέσει και το θέμα της επανέναρξης της συνεργασίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του stealth μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς Su-57, η οποία έχει παγώσει εδώ και καιρό. Όμως και οι δύο πλευρές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για το θέμα αυτό.

Βέβαια εκτός από τον τομέα της άμυνας, η Ρωσία εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον της να βοηθήσει την Ινδία στην πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης διαστημικής αποστολής. Υπάρχουν αναφορές ότι η Μόσχα έχει προσφερθεί να εκπαιδεύσει Ινδούς αστροναύτες για την αποστολή που θέλει να κάνει η Ινδία στο φεγγάρι το 2022.

Σημειώνεται, ότι η Ινδία είχε παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση και την Ρωσία, ιδιαίτερα στο κομμάτι της άμυνας και των εξοπλισμών, με πολλά προγράμματα να γίνονται από κοινού, όπως η ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων Brahmos και Agni.

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί στέλνει ένα μήνυμά σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Τόσο προς το Πεκίνο, όσο και στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από India Today, Asia Times, Newsx.com