Συνομιλίες μεταξύ Ιράν – Γερμανίας για τα πυρηνικά

Το Ιράν και η Γερμανία θα διεξαγάγουν χωριστές συνομιλίες την Κυριακή στην Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα ο κύριος διαπραγματευτής του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί.

Το Ιράν διεξάγει αυτή την εβδομάδα παρόμοιες διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η προετοιμασία της προσεχούς συνόδου με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου στη Βιένη, όπου οι δύο πλευρές ελπίζουν να αρχίσουν τη σύνταξη μιας συνολικής συμφωνίας στην οποία επιθυμούν να καταλήξουν πριν από τις 20 Ιουλίου.

«Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Τεχεράνη. Ο Χανς-Ντίτερ Λούκας, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, θα βρίσκεται στην Τεχεράνη για να μετάσχει σε σεμινάριο που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών«, δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί.

Ο ιρανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Νικολά ντε Ριβιέρ, ο νέος εκπρόσωπος της Γαλλίας στους κόλπους της ομάδας 5+1, αναμένεται να μετάσχει στις διμερείς συνομιλίες την Τετάρτη μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας και ότι αυτές πιθανόν να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη.

Οι αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ είχαν χθες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν πέντε ώρες στη Γενεύη και οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα παρουσία της Χέλγκα Σμιντ, αναπληρώτριας της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ισλαμικής Δημοκρατίας εκτός των διαπραγματευτικών συνεδριάσεων με την ομάδα 5+1 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 έχοντας υπογράψει μια προσωρινή συμφωνία το Νοέμβριο του 2013 ελπίζουν στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως τις 20 Ιουλίου, η οποία θα εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και θα άρει το σύνολο των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας άρχισε τον Ιανουάριο, το Ιράν ανέστειλε μέρος των πυρηνικών του δραστηριοτήτων έναντι μιας μερικής αναστολής των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι χώρες της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή Ισραήλ για τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν – «Δικαίωμά μας η αυτοάμυνα»

«Το Ιράν διαπραγματεύεται για τα πυρηνικά του» λέει ισραηλινός στρατηγός