Συνωστισμός… βαρέων βομβαρδιστικών γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Οι πτήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών τριών Αεροποριών πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα και την Θάλασσα της Ιαπωνίας πλησίον της Κορεατικής Χερσονήσου έχουν κάνει τους ουρανούς στην περιοχή αυτή το τελευταίο 24ωρο ιδιαίτερα πολυσύχναστους. Μάλιστα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS “Bear H” παραβίασαν για λίγο την Κορεατική Ζώνη Αεράμυνας (ΚADIZ) με αποτέλεσμα την άμεση απογείωση νοτιοκορεατικών μαχητικών επιφυλακής τα οποία και “συνόδευσαν” τα ρωσικά αεροπλάνα για μερικά μίλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά που συχνά κάνουν επίδειξη ισχύος στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου, ρωσικά αεροσκάφη σπανίως πετούν εκεί, πόσο δε μάλλον να παραβιάζουν την κορεατική Ζώνη Αεράμυνας. Οποιοδήποτε αεροσκάφος πετά εντός ADIZ (Air Defense Identification Zone) χωρίς άδεια, εκλαμβάνεται αυτομάτως ως απειλή και αναγνωρίζεται/αναχαιτίζεται από -οπλισμένα- μαχητικά επιφυλακής.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap “τα ρωσικά βομβαρδιστικά εισήλθαν στην KADIZ σε σχηματισμό, ωστόσο δεν παραβίασαν κορεατικό εθνικό εναέριο χώρο”. Τα Tu-95MS είχαν συνοδεία μαχητικών Su-35S “Flanker Ε” και αεροσκάφους εγκαίρου προειδοποίησης A-50 και κατά την διάρκεια της περιπολίας τους αναχαιτίσθηκαν από ιαπωνικά μαχητικά.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις ADIZ των γειτονικών χωρών και μερικές φορές πολεμικά αεροσκάφη της εισέρχονται στις ζώνες αυτές, όπως συνέβη στις αρχές Μαίου φέτος, όταν ένα “μίνι-πακέτο” δύο Tu-95MS, συνοδευόμενα από ισάριθμα Su-35S και ένα ιπτάμενο ραντάρ Α-50 “Mainstay” εισήλθαν στην ADIZ της Αλάσκα όπου και αναχαιτίσθηκαν από ένα ζευγάρι αμερικανικών F-22 Raptor, περίπου 50 ναυτ. μίλια νοτίως του Τσάριοτ.

Δεν ήταν όμως μόνο ρωσικές “Αρκούδες” που πετούσαν ανοικτά της Κορέας. Χθες, μαχητικά των Ιαπωνικών Αεροπορικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν… έξι κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας Xian H-6K νοτίως της κορεατικής ADIZ. Όσο για τα αμερικανικά Β-1Β Lancer που εξορμούν από την αεροπορική βάση Andersen στο Γκουάμ, δύο από αυτά πέταξαν, επίσης χθες, με προορισμό την Κορέα επιχειρώντας στο πλαίσιο της Συνεχούς Παρουσίας Βομβαρδιστικών (CBP, Continuous Bomber Presence) της αμερικανικής Αεροπορίας στην περιοχή.