Συντριβή αμερικανικού V-22 Osprey στη Νορβηγία – Συμμετείχε στην άσκηση του NATO Cold Response 22

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος V-22 Osprey με τετραμελές πλήρωμα συνετρίβη στη βόρεια Νορβηγία, όπως ανέφεραν τα Κέντρα Συντονισμού Διάσωσης (JRCC) της χώρας.

Το αεροσκάφος V-22 Osprey συμμετείχε στη στρατιωτική άσκηση του NATO Cold Response όταν έγινε γνωστό ότι χάθηκαν τα ίχνη του, στις 18.26 τοπική ώρα. Πραγματοποιούσε εκπαιδευτική άσκηση και αναμενόταν να προσγειωθεί στις 18.00. Στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονταν.

Ένας εκπρόσωπος των JRCC είπε ότι εντοπίστηκε το σημείο συντριβής από αέρος. Και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 3.000 Αμερικανοί πεζοναύτες στη βόρεια Νορβηγία που συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ Cold Response 22 που περιγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν συνολικά 30.000 στρατιώτες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νορβηγίας και το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης της Βόρειας Νορβηγίας εξέδωσαν ανακοινώσεις την Παρασκευή επιβεβαιώνοντας ότι διεξάγουν έρευνες για ένα εξαφανισμένο αεροσκάφος V-22 Osprey που δεν είχε προσγειωθεί στον προορισμό του.

Εκτοξεύτηκαν αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης, αλλά οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή περιγράφονται ως «προκλητικές και αναμένεται να επιδεινωθούν». Ένα σημείο συντριβής νότια του Bodø εντοπίστηκε από αέρος τρεις ώρες αργότερα.

«Λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν κατέστη δυνατή η είσοδος στο σημείο από αέρος», ανέφερε η ανακοίνωση των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. «Η αστυνομία και τα συνεργεία διάσωσης βρίσκονται τώρα καθ’ οδόν προς την περιοχή», αναφέρουν οι νορβηγικές αρχές στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters