Συντριβή MQ-9 Reaper: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κληθεί ο Ρώσος πρέσβης – Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου,  Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι το ρωσικό Su-27 που έκοψε την προπέλα του αμερικανικού drone πιθανότατα να είχε υποστεί ζημιά. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει για πιθανές επιχειρήσεις ανάκτησης του MQ-9, αλλά επιβεβαίωσε ότι «η Ρωσία δεν έχει το drone».

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 έχει την ικανότητα να είναι οπλισμένο, αλλά εκτελούσε αποστολή πληροφοριών και αναγνώρισης σε διεθνή ύδατα και το Πεντάγωνο δεν θα σχολιάσει εάν έφερε όπλα, δήλωσε ο Ράιντερ.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν και όλα τα κράτη – μέλη του NATO, από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Συμμαχίας, στρατηγό Christopher Cavoli.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό drone που καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ υποστήριξε ότι το drone κατέληξε να συντριβεί στο νερό μετά από «κακό χειρισμό των Αμερικανών».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους επί του σκάφους, δεν ήρθαν σε επαφή με το UAV και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Το drone πετούσε προς τα ρωσικά σύνορα με τους αναμεταδότες του απενεργοποιημένους, ανέφερε το υπουργείο. Τα ρωσικά μαχητικά βρίσκονταν στην περιοχή για να αναγνωρίσουν το αντικείμενο.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι έχουν οπτικό υλικό που αποδεικνύει την δική τους εκδοχή της ιστορίας. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν το βίντεο που κατέγραψε το drone πριν συντριβεί, που δείχνει, όπως υποστήριζουν, την παρενόχληση από τα ρωσικά μαχητικά.

Από την μεριά της η Ρωσία, υποστηρίζει ότι έχει βίντεο που αποδεικνύει ότι τα ρωσικά Su-27 δεν προκάλεσαν ζημιά στο Reaper, το οποίο κατευθυνόταν «ανεξέλεγκτα» προς τα ρωσικά σύνορα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sky News / Φωτογραφία αρχείου