Συρία: Αμερικανό στρατιώτη σκότωσαν οι τουρκικές δυνάμεις

Μπορεί η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ να φαίνεται ότι περνά σε κάποιο έλεγχο, μετά και την επικείμενη επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία, όμως η κατάσταση στη Συρία αναμένεται να αποτελεί πηγή εντάσεων για καιρό ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οργάνωσης που δρα στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, οι τουρκικές δυνάμεις που εδρεύουν στα βορειοανατολικά της χώρας σκότωσαν έναν Αμερικανό στρατιώτη που μαχόταν με το YPG. Πρόκειται για τον Michael Thomason ο οποίος σκοτώθηκε στις 28/29 Απριλίου στο Κομπανί της Συρίας πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

O Thomason καταγόταν από το Ντιτρόιτ και η είδηση του θανάτου προκάλεσε θρήνο στους οικείους του και τους συντοπίτες του που τον χαιρέτησαν με αγρυπνία το βράδυ της Τρίτης κρατώντας κεριά.

To περιστατικό έγινε σε μια κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία αφού όπως λένε οι πληροφορίες, Τραμπ και Ερντογάν φαίνεται να έχουν έρθει σε συμφωνία για το θέμα των S-400.

Κατά πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις το συμβάν αναμένεται να φανεί στις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο μεριές. Πάντως την ίδια στιγμή γίνονται συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία και για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης στη χώρα. Μια συμφωνία στο ζήτημα απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις που δύσκολα θα κάνουν και οι δύο μεριές.

Με πληροφορίες από Detroit News