Συρία: Αντίθετο το Ιράν στην εγκατάσταση τουρκικών παρατηρητηρίων

Το Ιράν απορρίπτει την εγκατάσταση στρατιωτικών φυλακίων της Τουρκίας στα εδάφη που «κατέλαβε» στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προσθέτοντας πως η ακεραιότητα της χώρας πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Είμαστε εναντίον της εγκατάστασης από την Άγκυρα στρατιωτικών παρατηρητηρίων στη Συρία… Τα θέματα πρέπει να διευθετηθούν με διπλωματικά μέσα… Η ακεραιότητα της Συρίας πρέπει πρέπει να γίνει σεβαστή«, δήλωσε ο Μουσαβί στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία συμφώνησε στις συζητήσεις με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, σε πενθήμερη εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία, ώστε να δοθεί χρόνος για την απόσυρση των Κούρδων μαχητών από την «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στα σύνορά της με την Συρία.

Ο Πρόεδρο Ερντογάν ανέφερε το Σάββατο πως η Τουρκία θα επιμείνει στην επιχείρησή της και απείλησε ότι «θα συντρίψει τα κεφάλια των τρομοκρατών» εάν η συμφωνία με την Ουάσιγκτον για απόσυρση των Κούρδων από την περιοχή δεν εφαρμοστεί πλήρως.

Στενή σύμμαχος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Τεχεράνη έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει ώστε να γίνει διάλογος ανάμεσα σε Συρία, Τουρκία και Κούρδους, ώστε να δημιουργηθεί ασφαλής ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Πηγή: Jerusalem Post