H Δύση δεν θα παραμείνει στη Συρία για πολύ λέει ο Άσαντ

Η Συρία δεν θα επιτρέψει στους δυτικούς επενδυτές να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας που υπέστη ζημιά από τον πόλεμο, καθώς έρχονται μόνο για να «πάρουν» από τις ξένες οικονομίες, δήλωσε ο Μπασάρ Ασάντ στη Συρία για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει φιλική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί της συμμετέχουν ενεργά στον επταετή πόλεμο στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης τοποθέτησης στρατευμάτων στη χώρα και υποστήριξης αντικυβερνητικών μαχητών, όπως ο ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) και οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές. Ο πόλεμος προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων στη χώρα, , αλλά ο Πρόεδρος Assad είναι αποφασισμένος να την ανοικοδομήσει χωρίς μία δεκάρα από την «ανέντιμη» Δύση.

«[Η Δύση] δεν θα είναι μέρος της ανασυγκρότησης στη Συρία, γιατί πολύ απλά δεν θα τους επιτρέψουμε να γίνουν μέρος της … δεν χρειαζόμαστε τη Δύση. Η Δύση δεν είναι καθόλου ειλικρινής, δεν δίνουν, παίρνουν μόνο «, δήλωσε ο συριακός ηγέτης στο ρωσικό κανάλι NTV την Κυριακή.

Η χώρα συστάθηκε ιστορικά χωρίς εξωτερική βοήθεια, τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε δάνεια θα επιτρέπονται μόνο από «φίλους». Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι επενδυτές, θα απαγορευτούν από τις αγορές της Συρίας. Ο Ασαντ λέει ότι η Ευρώπη έχει τα μάτια στη Συρία μόνο για να σώσει τις δικές της «δύσκολες» οικονομίες.

«Χρειάζονται αυτή την αγορά, βρίσκονται σε πολύ σκληρή κατάσταση οικονομικά από το 2008, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζονται πολλές αγορές, η Συρία είναι μία από αυτές και δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να είναι μέρος αυτής της αγοράς, πολύ απλά » , είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Άσαντ εξαπέλυσε κατηγορίες προς τις δυτικές δυνάμεις, τις οποίες πιστεύει ότι ελέγχονται από την Ουάσινγκτον. Είπε ότι αυτή η προσέγγιση απαιτούσε «ψεύτικες ιστορίες», συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης χρήσης χημικών όπλων, για την οποία ο Ασαντ κατηγορήθηκε επανειλημμένα παρά το ότι η Δαμασκός, κατέστρεψε το απόθεμα της το 2013.

Ο ηγέτης της Συρίας δήλωσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν άκαρπη, καθώς η Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίνεται πάντα στις υποσχέσεις της και τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν όταν εμπλέκεται.

«Το πρόβλημα με τους αμερικανούς προέδρους είναι ότι είναι όμηροι των λόμπι τους, των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, των μεγάλων εταιρειών, των οικονομικών, του πετρελαίου, των εξοπλισμών κλπ.», Ανέφερε ο Άσαντ. Ο ίδιος περιέγραψε τον Πρόεδρο Τραμπ ως ένα «πολύ αυστηρό παράδειγμα» αμερικανικής προσέγγισης στην πολιτική – λέγοντας πάντοτε «τι θέλετε να ακούσετε», αλλά κάνοντας το αντίθετο, τα πράγματα «χειρότερα και χειρότερα».

«Συνεπώς, η συζήτηση με τους Αμερικανούς τώρα χωρίς λόγο, χωρίς να επιτευχθεί τίποτα, είναι απλώς χάσιμο χρόνου», δήλωσε ο Συριακός ηγέτης, προσθέτοντας ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη για παραγωγικό διάλογο, αλλά είναι απίθανο να την έχει με την Ουάσινγκτον «στο εγγύς μέλλον».

Πηγή: RT