OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 13 αλαουίτες σε Χάμα και Δαμασκό

05/06/2025 - 08:29
αλαουίτες

REUTERS/Khalil Ashawi

Share on FacebookShare on Twitter

Οκτώ Σύροι αλαουίτες σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη (04.06.2025) από πυρά σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας στη Χάμα, μερικές ώρες αφού άλλοι πέντε βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Δαμασκό, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Συρία.

Η μουσουλμανική μειονότητα των αλαουιτών, στην οποία ανήκει ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει μετατραπεί σε στόχο ωμοτήτων μετά την ανατροπή του τον Δεκέμβριο από συμμαχία σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών υπό την ηγεσία του νυν de facto προέδρου Άχμεντ αλ Σάρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οκτώ αλαουίτες πολίτες, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν από πυρά σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Επέβαιναν σε λεωφορείο το οποίο σταμάτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας σε σημείο ελέγχου, εξήγησε η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αρχικά άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου, κατόπιν ανάγκασαν τους επιβάτες να κατέβουν.

Στη συνέχεια «οκτώ από αυτούς, όλοι τους αλαουίτες πολίτες, εκτελέστηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε η ίδια πηγή. Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πέντε αλαουίτες βρέθηκαν νεκροί, δυο ημέρες μετά τη σύλληψή τους κοντά στη Δαμασκό από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Τα πτώματα πέντε νεαρών ανδρών που ανήκαν στην κοινότητα των αλαουιτών βρέθηκαν στο βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο αλ Μουτζάχιντ της Δαμασκού», ανέφερε η ΜΚΟ, προσθέτοντας πως «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με σφαίρες». «Συνελήφθησαν σε σημείο ελέγχου ενώ επέστρεφαν στα σπίτια τους με μικρό λεωφορείο μετά τη δουλειά τους σε εστιατόριο» της συριακής πρωτεύουσας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο οδηγός του λεωφορείου τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο αλ Μουτζάχιντ, ενώ η τύχη έβδομου επιβάτη αγνοείται, συνέχισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πάντα κατά τη ΜΚΟ, κάτοικοι της συνοικίας αλ Ουαράρ, όπου ζούσαν οι πέντε νεαροί, είχαν ενημερωθεί πως συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι ήταν «καλά στην υγεία τους».

Τον Μάρτιο, σειρά σφαγών στην Συρία άφησε πίσω 1.700 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, με έναυσμα συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ενόπλους πιστούς στον Μπασάρ αλ Άσαντ στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Σάρα, ο προσωρινός πρόεδρος, υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι για τις σφαγές θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και σχημάτισε ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας. Όμως εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίας και ενέργειες αντεκδίκησης καταγράφονται συχνά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΛΑΟΥΙΤΕΣΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ισραήλ - Λίβανος - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

26/03/2026 - 09:22
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

26/03/2026 - 09:01
Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

26/03/2026 - 08:53

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Το ζεϊμπέκικο στην πλατεία Συντάγματος μετά την στρατιωτική παρέλαση που έγινε viral με 1 εκατ. προβολές

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert