Συρία: Δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην καρδιά της Δαμασκού και σε νοτιοανατολικό προάστιό της, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σε ένα χώρο στάθμευσης που βρίσκεται πίσω από το παλιό δικαστικό μέγαρο στη συνοικία Καναουάτ της Δαμασκού, δύο βόμβες εξερράγησαν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας άνθρωπος και να προκληθούν υλικές ζημιές. Στην κοινότητα Τζαραμάνα, όπου ζουν δρούζοι και χριστιανοί, στα νοτιοανατολικά προάστια, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν επίσης από τις εκρήξεις δύο βομβών.

Στο μεταξύ σύγχυση επικρατεί σήμερα σχετικά με τις συνθήκες και τον απολογισμό μιας επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες σε κοινότητα στην κεντρική Συρία εναντίον των αλαουιτών κατοίκων της, οι οποίοι ανήκουν στη θρησκευτική μειονότητα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «το πιθανότερο είναι ότι οι αντάρτες ζήτησαν από τις αλαουιτικές οικογένειες που κατοικούν σε πολλές συνοικίες να τις εγκαταλείψουν», στο Άρκαμπ, μια κοινότητα στην οποία ζουν κυρίως τουρκομάνοι σουνίτες, αλλά το 20% του πληθυσμού της είναι αλαουίτες, στην επαρχία Χάμα. «Αυτοί αρνήθηκαν και δύο σουνίτες σεΐχηδες και ένας απόστρατος στρατιωτικός πήγαν να τους πείσουν να φύγουν. Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, υπήρξαν συγκρούσεις και μια σειρά εκρήξεων στη συνοικία που προκάλεσαν περισσότερους από πέντε νεκρούς και τραυματίες», πρόσθεσε.

Το Παρατηρητήριο μπόρεσε να πληροφορηθεί τις ταυτότητες έξι νεκρών αλαουιτών, δύο ανταρτών μαχητών και ενός σουνίτη σεΐχη χωρίς να μπορεί να προσφέρει ακριβέστερο απολογισμό. Υποστηρίζει επίσης πως έχει βίντεο με τραυματισμένους αλαουίτες στα νοσοκομεία της γειτονικής κοινότητας Χούλα.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA αύξησε τη σύγχυση επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή στην κεντρική Συρία η οποία διέψευσε «τις σφαγές στο Άκραμπ».

Χθες οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους σε όλη τη Συρία, από τους οποίους 49 ήταν αντάρτες, 49 πολίτες και 16 στρατιώτες.