Συρία: Έντονη κινητικότητα και από τον αμερικανικό στρατό – Παρακολουθούν με drone τους Τούρκους

Ο Αμερικανικός στρατός φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι» της Συρίας, από το οποίο είχε «αποχωρήσει» οικειοθελώς το 2019. Οι τελευταίες κινήσεις του τουρκικού στρατού έχουν φέρει μεγάλη κινητικότητα στα αμερικανικά στρατεύματα.

Με την συνθήκη εκεχειρίας του Σότσι, που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Ερντογάν με τον πρόεδρο Πούτιν, να καταρρέει και έναν νέο κύκλο εχθροπραξιών να ξεκινάει στη Συρία, ο αμερικανικός στρατός δεν μένει αμέτοχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα στρατεύματα των ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη βορειοανατολική επαρχία Al-Hasakah της Συρίας, ενώ ένας ανεξάρτητος πολεμικός αναλυτής στην περιοχή μεταδίδει πως αμερικανικά drones παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του τουρκικού στρατού, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως οι Τούρκοι αποτελούν βασικό σύμμαχο της Αλ Κάιντα.

Παρά την αρχική πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν εντελώς τη Συρία, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε «να τελειώνουμε επιτέλους με τους ατελείωτους πολέμους«, κάτι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς μία πιθανή αμερικανική αποχώρηση θα άφηνε ελεύθερα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στους Ρώσους.

Όπως μεταδίδει η Voice Of America,  οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία εμπόδισαν για ακόμη μία φορά τις ρωσικές στρατιωτικές περιπολίες να προχωρήσουν πέρα από τα συμφωνηθέντα όρια, προσεγγίζοντας τα ιρακινά σύνορα την Παρασκευή.

Αναζωπυρώνεται ο πόλεμος

Έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από πυρά και βόμβες του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία, σε μία σπάνια περίπτωση απευθείας αντιπαράθεσης των στρατών των δύο χωρών.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με έναν εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία.

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και «εξουδετέρωσαν» 76 Σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει «όλων των ειδών τα μέτρα» στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.