Συρία: Επίθεση εξαπέλυσε το Ισραήλ στα νότια της χώρας

Tο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτική θέση στη νότια Συρία, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η SANA ανέφερε ότι η αεράμυνα της Συρίας κατάφερε να καταρρίψει μερικούς από τους ισραηλινούς πυραύλους προτού φτάσουν στο στόχο τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης το πρωί στο λόφο al Harra.

Ανέφερε επίσης ότι «μετά την επίθεση», ο ισραηλινός στρατός άρχισε να παρεμποδίζει συριακά στρατιωτικά ραντάρ.

Το Ισραήλ δεν σχολιάζει συνήθως τις αναφορές σχετικά με τις επιθέσεις του στη γειτονική Συρία, αν και πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι επιτέθηκε σε ιρανικούς στόχους στη χώρα.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε ένα μήνυμα που ανέφερε ότι το Ισραήλ ανταποκρίνεται «αποφασιστικά και βίαια σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας».

«Με συστηματικό και συνεπή τρόπο προσπαθούμε να εμποδίσουμε τους εχθρούς μας να δημιουργήσουν βάσεις επίθεσης κοντά μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τελετής μνήμης.

Προηγούμενα επεισόδια

Το περιστατικό της Τετάρτης ήταν το τελευταίο σε μια μεγάλη σειρά διασυνοριακών περιστατικών κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Συρίας. Λίγες ώρες μετά την αναφερθείσα ισραηλινή επίθεση στη Συρία, ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι παρατήρησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να εισέρχεται για λίγη ώρα στον εναέριο χώρο του Ισραήλ από το γειτονικό Λίβανο.

Στις 2 Ιουνίου, η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ για επιθέσεις σε αεροπορική βάση στη νότια Συρία κατά την οποία τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη βάση του T4 σε αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους στην επικράτεια του Ισραήλ.

Για χρόνια, το Ισραήλ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλό για τις επιθέσεις του εναντίον του Ιράν και των σιιτών συνεργατών του που λειτουργούν στη γειτονική Συρία. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες γίνονται όλο και πιο αποκαλυπτικοί σχετικά με τις ενέργειες αυτές.

Πηγή: Voanews

Φωτογραφία αρχείου Reuters