Συρία: Ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση ο Ερντογάν! Στην Ιντλίμπ ο τουρκικός στρατός

Η Τουρκία έστειλε νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προχωρούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πάνω από 100 οχήματα του Τουρκικού Στρατού, γεμάτα με κομάντο και στρατιωτικό προσωπικό, εισήλθαν σήμερα στη στρατηγική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ο τουρκικός στρατός, μαζί με τους συμμάχους από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (NLF) φαίνεται να ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση ενάντια στις καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ οι οποίες ανέκτησαν χαμένα εδάφη τα τελευταία 24ωρα.

Η αποστολή των ενισχύσεων αυτών γίνεται ενώ οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να είναι έτοιμες να καταλάβουν την πόλη Σαρακέμπ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Στην Άγκυρα, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως οι τουρκικές θέσεις παρατήρησης στον τομέα της Σαρακέμπ είναι «σε θέση να αμυνθούν» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Η Τουρκία διαθέτει δώδεκα θέσεις παρατήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήψε με τη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος. Τρεις από τις θέσεις αυτές, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τομείς, τον έλεγχο των οποίων έχουν τώρα οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις χάρη στην προέλαση που πραγματοποίησαν πρόσφατα, σύμφωνα με την πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια MKO, είχε ανακοινώσει πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που είναι ανεπτυγμένοι σε θέση παρατήρησης βόρεια της Σαρακέμπ, βομβάρδισαν με πυροβολικό τις δυνάμεις του καθεστώτος σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την προέλασή τους.

«Οι τουρκικές δυνάμεις σ’ αυτόν τον τομέα λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αμυνθούν, δήλωσε η τουρκική πηγή χωρίς να επιβεβαιώσει ρητά το επεισόδιο.

Εάν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν τότε η συριακή σύγκρουση κλιμακώνεται επικίνδυνα καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός στρατός θα επιτεθεί, αποκλειστικά, στις δυνάμεις του Άσαντ. Αν και υπήρξαν και στο παρελθόν μικρές εντάσεις και περιστασιακά κρούσματα μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού, πάντοτε καταγράφονταν ως «παράπλευρες απώλειες».

Ωστόσο, η πιθανότητα μιας τέτοιας επιχείρησης υπό την ηγεσία του τουρκικού στρατού φαίνεται μάλλον απίθανη, καθώς Μόσχα και Άγκυρα αναμένεται να συναντηθούν τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Με πληροφορίες από: Almasdar News