OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου ζητά από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη της και τους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα

25/02/2025 - 20:33
Συρία

REUTERS/Khalil Ashawi

Share on FacebookShare on Twitter

Η Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου στη Συρία εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο καταγγέλλονται οι «προκλητικές δηλώσεις» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι το εβραϊκό κράτος δεν θα επιτρέψει σε συριακές δυνάμεις να αναπτυχθούν νότια της Δαμασκού, με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να καταδικάζουν την εισβολή του Ισραήλ σε συριακά εδάφη και να ζητούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικών κοινοτήτων, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου συμμετείχαν στη διάσκεψη που διοργάνωσαν στη Δαμασκό οι νέοι ισλαμιστές ηγέτες της Συρίας με στόχο να σκιαγραφήσουν τον πολιτικό οδικό χάρτη της χώρας, δυόμισι μήνες πετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Η Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλους τους Σύρους έπειτα από πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας και ο ένοπλος βραχίονάς της, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δεν προσκλήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν.

Στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Χόντα αλ Ατάσι, μέλος της προπαρασκευαστικής επιτροπής, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη «απορρίπτουν τις προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού» και καταδικάζουν «την ισραηλινή εισβολή στα συριακά εδάφη».

REUTERS/Khalil Ashawi

Το Ισραήλ μετέφερε δυνάμεις σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που τελεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στη Συρία, αφού ισλαμιστές αντάρτες υπό την ηγεσία της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανέτρεψαν τον Δεκέμβριο το καθεστώς Άσαντ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί την παρουσία μελών της HTS στη νότια Συρία, ούτε άλλων δυνάμεων που συνδέονται με τους νέους ηγέτες της χώρας, και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής αυτής.

Στο ανακοινωθέν, οι συμμετέχοντες απαιτούν το «μονοπώλιο των όπλων» να βρίσκεται «στα χέρια του κράτους, να συγκροτηθεί επαγγελματικός εθνικός στρατός και να χαρακτηριστεί παράνομη κάθε άλλη ένοπλη ομάδα» σε μια έμμεση αναφορά στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, παράταξη στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Οι Κούρδοι «δεν νιώθουν ότι δεσμεύονται από την Διάσκεψη»

Κατά την έναρξη της Διάσκεψης νωρίτερα σήμερα ο μεταβατικός ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί το μονοπώλιο του κράτους στα όπλα. «Η Συρία δεν δέχεται την διαίρεση, είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο και η ισχύς της βασίζεται στην ενότητά της», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του. «Το μονοπώλιο των όπλων στα χέρια του Κράτους δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση», είπε.

Η Διάσκεψη είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εθνικής διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας συριακής ταυτότητας που θα διαφυλάσσει την κοινωνική ειρήνη, σύμφωνα με την προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις που θα χρησιμεύσουν ως βάση για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των θεσμών. Η προσωρινή κυβέρνηση είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι την 1η Μαρτίου, όταν η Συρία θα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση η οποία θα αντανακλά την πολυμορφία του συριακού λαού, σύμφωνα με τις νέες αρχές.

Ο Σάρα έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία των Κούρδων θα πρέπει να ενταχθούν στον εθνικό στρατό.

Συρία
REUTERS/Khalil Ashawi `

Από την μεριά της, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Διάσκεψης Εθνικού Διαλόγου.

«Αυτή η διάσκεψη δεν αντιπροσωπεύει τον συριακό λαό και, ως μέρος της Συρίας, αφού δεν εκπροσωπηθήκαμε, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αντιταχθούμε σε αυτή τη Διάσκεψη τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς την ουσία και δεν θα συμμετάσχουμε στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της», τόνισαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), λίγο πριν από την ανάγνωση του ανακοινωθέντος της Διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΙΣΡΑΗΛΚΟΥΡΔΟΙΣΥΡΙΑ

Related Posts

Πολωνία - ΗΠΑ - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

10/05/2026 - 11:27
Κατάρ - Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

10/05/2026 - 09:48
Στενά του Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

10/05/2026 - 09:40

Διαβάστε Επίσης

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

WSJ: Το Ισραήλ έστησε και υπερασπίστηκε μυστική βάση στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ιράν

Πούτιν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της»

30 κιλά εκρηκτική ύλη στο θαλάσσιο drone: Σειριακοί αριθμοί και λογισμικό «φωτίζουν» το USV καμικάζι

Top News

Οι Metallica γκρέμισαν το ΟΑΚΑ: Υπερθέαμα με Ζορμπά, Τρύπες και πάνω από 85.000 θαυμαστές – Δείτε όσα έγιναν στη μεγάλη συναυλία

Eurovision: Όταν ο Σάκης Ρουβάς το 2004 «εκτόπισε» τον νικητή του Eurostar και ξετρέλανε την Ευρώπη με το «Shake it»

Απεργία 13 Μαΐου: Παραλύει το δημόσιο, τι ισχύει για σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πάθαμε σοκ όταν μας είπαν ότι η κόρη μας ενδέχεται να μη μιλήσει ποτέ κανονικά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert