Συρία: Καμία απόφαση απο Κλίντον, Λαβροφ, Μπραχίμι

 Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απόφαση στη συνάντηση στο Δουβλίνο της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με τον ρώσο ομόλογο της Σεργκέι Λαβρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Λαχτάρ Μπραχίμι

«Δεν καταλήξαμε σε καμιά ουσιαστική απόφαση, αλλά πιστεύω ότι συμφωνήσαμε πως η κατάσταση είναι άσχημη και πως πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης και τελικά επίλυσης των προβλημάτων», επισήμανε ο Μπραχίμι. »Έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες για να συνεργαστούμε με τη Ρωσία ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και να αρχίσει η πολιτική μετάβαση», δήλωσε από την πλευρά της η Κλίντον.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση» ανάμεσα στην κ. Κλίντον και τους κ.Λαβρόφ και Μπραχίμι, που είχε ως άξονα «την πρακτική στήριξη στην πολιτική μετάβαση» στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τις προσπάθειες του Μπραχίμι, πρόσθεσε ο ίδιος.
Κλίντον και Λαβρόφ αναφέρθηκαν στο ρόλο του Μπραχίμι και εξέφρασαν το σεβασμό τους για την αποστολή του, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος από το Δουβλίνο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν «την ανάγκη να συνεχιστούν τα μηνύματα για την κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί και καταδίκασαν κάθε πιθανή χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα, αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του αποκάλυψε πως υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συριακό καθεστώς έχει αρχίσει τη διαδικασία σύνθεσης στοιχείων απαραίτητων για τη στρατιωτική χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν που προκαλεί το θάνατο σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.