Συρία: Νέος πολιτικός συνασπισμός;

Επίθεση εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε ένα νέο πολιτικό συνασπισμό που σχηματίσθηκε εκτός Συρίας, ο οποίος σχεδιάζει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, αποκαλώντας τους ηγέτες του καιροσκόπους που σκοπό έχουν να διχάσουν την αντιπολίτευση και να επωφεληθούν από τα κέρδη των ανταρτών.

Η συγκρότηση του Συμβουλίου της Συριακής Επανάστασης από ομάδα 70 εξόριστων σύρων ακτιβιστών ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.

Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνταγματάρχης Ριάντ αλ-Ασάαντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια οτι »Οι πολιτικοί που συγκρότησαν το νέο συνασπισμό θέλουν πολύ να καταλάβουν θέσεις, γεγονός που τους οδήγησε στην ανακοίνωση για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και στην εκμετάλλευση της επανάστασης και του αίματος των μαρτύρων μας» και πρόσθεσε οτι «‘Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να αναβιώσουν το καθεστώς του ‘Ασαντ, το οποίο καταρρέει, λαμβάνοντας μια απόφαση, χωρίς τη συγκατάθεση του λαού, ο οποίος έχυσε αίμα και δάκρυα για να πετύχει την ανεξαρτησία του από την εγκληματική συμμορία του ‘Ασαντ».

Σύμφωνα με τον Ασάαντ, «η ανακοίνωση των σχεδίων για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σκοπό έχει να ικανοποιήσει τον έξω κόσμο και να εμπλέξει τις οργανώσεις εντός της χώρας σε συγκρούσεις μεταξύ τους για να καταστραφεί η ενότητα του λαού».

Ο Ασάαντ συνέβαλε στη συγκρότηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όταν αποσκίρτησε από τις τάξεις του στρατού και αναζήτησε καταφύγιο στην Τουρκία, πέρυσι.

Ο επικεφαλής του νέου συνασπισμού, Χαϊτάμ αλ-Μάλεχ, δήλωσε ότι θ’ αρχίσει διάλογο με όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Αντιδρώντας στη συγκρότηση του νέου συνασπισμού, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα δήλωσε: «Η διαδικασία σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης είναι δύσκολη και απαιτεί διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, με τους αντάρτες και με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και τόνισε ότι «εάν κάθε μια ομάδα ανακοίνωνε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς συνομιλίες, θα καταλήγαμε να έχουμε μια σειρά από αδύναμες κυβερνήσεις που δεν αντιπροσωπεύουν κανένα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Ο Σάιντα υπογράμμισε οτι «Σκοπός μας είναι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει και θα ικανοποιεί όλα τα μέλη της συριακής κοινότητας».