Συρία: «Μία απάνθρωπη επίθεση Κούρδων δολοφόνων τρομοκρατών» ισχυρίζεται η Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν για την «απάνθρωπη επίθεση» στη Συρία, μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου νωρίτερα σήμερα σε αγορά στο κέντρο της πόλης.

«Καταδικάζουμε αυτή την απάνθρωπη επίθεση των δολοφόνων τρομοκρατών του PKK/YPG που επιτέθηκαν σε αθώους πολίτες της Τελ Αμπιάντ, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους και στη γη τους μετά την Επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης'», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες μετέχει η κουρδική πολιτοφυλακή, δεν κατέστη δυνατό να κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει την έδρα του στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση, λόγω των σχέσεών της με τους Kούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η επίθεση

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν στην πόλη Τελ Αμπιάντ, στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.
Επίσης, περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Συρία.

Οι περισσότεροι τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ιατρική πηγή που πρόσθεσε ότι η έκρηξη κατέστρεψε καταστήματα και άλλα αυτοκίνητα.

Τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για 14.

Η πόλη ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.