Συρία: Μια χούφτα αμερικανοί κομάντος κατατρόπωσαν εκατοντάδες Σύρους

Περίπου 40 αμερικανικοί κομάντος απώθησαν περίπου 500 άντρες, πιστούς στη συριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Ασάντ, σε έντονη ανταλλαγή πυρών στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται συνεντεύξεις και πρόσφατα έγγραφα του Πενταγώνου.

Στις φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβάνονταν και ρώσοι μισθοφόροι.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μάχη της 7ης Φεβρουαρίου διήρκεσε τέσσερις ώρες και μέχρι το τέλος της, 200-300 άντρες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων είχαν σκοτωθεί, ενώ όλα τα εμπλεκόμενα αμερικανικά στρατεύματα έμειναν αλώβητα.

Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι μόνο τέσσερις από τους πολίτες της σκοτώθηκαν στη μάχη, αλλά άλλες αναφορές υποδεικνύουν ότι οι ρώσοι νεκροί ήταν δεκάδες.

Η έκθεση αναφέρει ότι όταν οι αμερικανοί στρατιωτικοί όταν διαπίστωσαν ότι οι δυνάμεις που συγκεντρωνόντουσαν κοντά στο φυλάκιο, ανησύχησαν για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών στρατευμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.

Μέσω της επιτήρησης των ραδιοφωνικών μεταδόσεων, οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον μερικές από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μιλούσαν ρωσικά, προκαλώντας φόβο, σύμφωνα με τους Times. Αλλά το Πεντάγωνο επικοινώνησε με τη Ρωσία, η οποία δήλωσε ότι τα στρατεύματα δεν ήταν δικά της.

«Η ρωσική ανώτατη διοίκηση στη Συρία μας διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν δικοί τους», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις σε γερουσιαστές τον Απρίλιο. Ο Μάττις δήλωσε ότι στην συνέχεια έδωσε εντολή στον Στρατηγό Γιόζεφ Ντάνφορντ, τον Αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ, να «εξοντωθούν» οι φιλοκυβερνητηκές συριακές δυνάμεις.

Στις συριακές δυνάμεις υπήρχαν επίσης ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ δέχθηκαν μείγμα πυρών από άρματα μάχης, πυροβολικού και όλμων, σύμφωνα με τους Times.

Αμερικανικά αεροσκάφη F-22 και F-15E, βομβαρδιστικά B-52 και AC-130, αλλά και ελικόπτερα Apache AH-64 έφτασαν τελικά στη βοήθεια των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις αποτελούνταν από περίπου 30 άντρες της Delta Force, μια ομάδα Πεζοναυτών και Πρασινομπερέδων και λιγοστούς κούρδους και άραβες συμμάχους των ΗΠΑ.

Αντιμέτωποι με την αμερικανική αεροπορική υπεροπλία οι φιλοκυβερνητίκες δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή.

Πηγή Business Insider