Συρία: Νέες σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις

Αεροπλάνα έπληξαν περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη νοτιοδυτική επαρχία της Deraa της Συρίας την Τρίτη, απειλώντας με μια στρατιωτική κλιμάκωση στο έδαφος όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις απειλούν να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση.

Οι επιδρομές έπληξαν την περιοχή του χωριού Al-Masika στη βορειοανατολική επαρχία Deraa. Συγκρούσεις ήταν επίσης σε εξέλιξη στην περιοχή. Οι δυνάμεις των ανταρτών ελέγχουν το έδαφος της νοτιοδυτικής Συρίας, που συνορεύει με την Ιορδανία και τα Ισραηλινά κατεχόμενα Γκολάν.

Ο πόλεμος της Συρίας έχει στραφεί προς τα νοτιοδυτικά τις τελευταίες εβδομάδες, διακινδυνεύοντας την κλιμάκωση σε μια περιοχή μείζονος σημασίας για το Ισραήλ, όπου η σύγκρουση έχει περιοριστεί από πέρυσι με συμφωνία που συνάφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Αν και μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση, ο Rami Abdulrahman, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν φαίνεται να σηματοδοτούν την έναρξη της μεγάλης επίθεσης που κινητοποιούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα «λάβουν αποφασιστικά και κατάλληλα μέτρα» σε απάντηση στις κυβερνητικές παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας «αποσυγκέντρωσης» στα νοτιοδυτικά. Το Ισραήλ απαιτεί οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, να παραμείνουν μακριά από τα σύνορα του Γκολάν και να απομακρυνθούν γενικότερα από τη Συρία.

Ο πρόεδρος Bashar al-Assad δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι έδωσε την ευκαιρία για πολιτικές συνομιλίες για την επίλυση της κατάστασης στα νοτιοδυτικά, αν και αυτές αποτύχουν, η κυβέρνηση θα στραφεί εκ νέου στη χρήση βίας για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Πηγή: Reuters