Συρία: Ο στρατός απομάκρυνε 5.000 «αποκλεισμένους αμάχους»

Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε το σαββατοκύριακο πάνω από 5.000 κατοίκους από την Άντρα, κοντά στην Δαμασκό, που σύμφωνα με το ίδιο ήταν «αποκλεισμένοι» από τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται με το στρατό στην πόλη αυτή, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Χάρη στις προσπάθειες του συριακού στρατού, το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων απομάκρυνε πάνω από 5.000 κατοίκους από την πόλη Άντρα», μετέδωσε το SANA αργά χθες, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση αυτή άρχισε να διεξάγεται το Σάββατο.
«Είχαν αποκλειστεί από ομάδες τρομοκρατών, (αλλά) τώρα βρίσκονται σε ασφαλή τοποθεσία», συνέχισε το πρακτορείο, χρησιμοποιώντας την ορολογία με την οποία το καθεστώς αναφέρεται στους αντάρτες.

Μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων την οποία επικαλέστηκε το SANA ανέφερε πως ο στρατός «επενέβη για να απομακρύνει έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων της Άντρα οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από ένοπλες ομάδες τρομοκρατών και ήταν τρομοκρατημένοι». Δεν είναι σαφές τι εννοεί το πρακτορείο ειδήσεων με τον όρο «αποκλεισμένοι».

Η βιομηχανική περιοχή της Άντρα, μιας πόλης την οποία ελέγχει το καθεστώς σε έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες που οδηγούν στην πρωτεύουσα Δαμασκό, είχε δεχτεί επίθεση την 11η Δεκεμβρίου από ομάδες ανταρτών και ιδίως οπαδούς του ιερού πολέμου και οι μάχες μαίνονται έκτοτε ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες.

Τουλάχιστον 32 άμαχοι, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, μέλη ενός κλάδου του σιιτικού ισλάμ στον οποίο ανήκει και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν σκοτωθεί από τους αντάρτες στην πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.