Συρία: Οι Ρώσοι ενισχύονται με ελικόπτερα και μαχητικά ενόψει επικείμενης τουρκικής επίθεσης

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Asharq al-Awsat, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία «παίρνουν τα μέτρα» τους, ενόψει επικείμενης τουρκικής επίθεσης, καθώς ενισχύθηκαν με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία έφτασαν στο αεροδρόμιο του Καμισλί, σε μια περιοχή μάλιστα που ελέγχουν οι, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic Forces – SDF).

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσουν σύντομα νέες επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας, προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων, για να αντιμετωπιστούν οι «τρομοκρατικές απειλές» που προέρχονται από τις περιοχές αυτές, εννοώντας προφανώς τους Κούρδους μαχητές.

Ωστόσο, οι Ρώσοι φαίνεται πως προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, καθώς όχι μόνο ενισχύθηκαν με αεροπορικά μέσα αλλά έχουν εντείνει τις περιπολίες και τις αποστολές επιτήρησης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, κάτι που έχουν κάνει και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το αραβικό μέσο ενημέρωσης.

Από την μεριά τους, οι Κούρδοι μαχητές του YPG στηρίζονται όχι μόνο στις δικές τους δυνάμεις αλλά και στην υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, παρόλο που οι ίδιοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ήταν και παραμένει ακόμα ο κύριος προμηθευτής εξοπλισμού και εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού, ενώ παράλληλα και από κοινού με την Μόσχα εγγυώνται την εφαρμογή των συμφωνιών αποκλιμάκωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Φωτογραφία Reuters