Συρία: Πάνω από 30 τζιχαντιστές εκτελέστηκαν

Τουλάχιστον 34 ξένοι τζιχαντιστές, στην πλειοψηφία τους μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (EIIL), έχασαν τη ζωή τους ύστερα από συγκρούσεις με αντάρτες στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι 34 ξένοι τζιχαντιστές, στην πλειοψηφία τους μέλη του ΕIIL, αλλά και της Τζουν αλ-‘Ακσα, εκτελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες από αντάρτες στην πόλη Τζαμπάλ Τζαουίγια.

Από την Παρασκευή διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε τρεις οργανώσεις ανταρτών και στο EIIL, οργάνωση από το Ιράκ, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχος των ανταρτών στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του γαλλικού Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή (IFPO) Ρομέν Κεγέ, η μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτικών ηγετών του EIIL είναι Ιρακινοί ή Λίβυοι, οι θρησκευτικοί ηγέτες του είναι κυρίως Σαουδάραβες και Τυνήσιοι, ενώ οι μαχητές του στο έδαφος της Συρίας είναι στην πλειοψηφία τους Σύροι.

Το κίνημα των τζιχαντιστών εμφανίστηκε στη Συρία με την ονομασία Μέτωπο αλ-Νόσρα τον Ιανουάριο του 2012 με την άφιξη των ιρακινών τζιχαντιστών υπό τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Τον Απρίλιο του 2013 ο τελευταίος ίδρυσε το EIIL, αλλά αποκηρύχθηκε από τον επικεφαλής του Μετώπου αλ-Νόσρα Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι.

Μια σειρά φόνων και απαγωγών που αποδόθηκαν στο EIIL από το καλοκαίρι του 2013 ανάγκασαν τάγματα των ανταρτών να κηρύξουν ανοιχτό πόλεμο εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης.