Συρία: Τα πλήγματα ρωσικών αεροσκαφών βοηθούν τους τζιχαντιστές

 Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η διαρκής στοχοθέτηση από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία θέσεων των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, αντί του Ισλαμικού Κράτους, βοηθά στην προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Η πλειονότητα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών συνεχίζει να έχει στόχο δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αντί για το Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο στα αραβικά του ΙΚ)», είπε ο Χάμοντ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Μαζί με τις χώρες-εταίρους μας στην συμμαχία (σ.σ. υπό αμερικανική ηγεσία), ανάμεσα τους και τις ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε να καλούμε τους Ρώσους σε κάθε ευκαιρία να επικεντρώνουν τις επιδρομές τους αποκλειστικά ενάντια στο Ντάες. Είναι απαράδεκτο το ότι οι ρωσικές ενέργειες αποδυναμώνουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δίνοντας συνεπώς το πλεονέκτημα στις δυνάμεις του ΙΚ που ισχυρίζονται (σ.σ. οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις) ότι πολεμούν».

Όπως τόνισε ο ίδιος, ενώ η Ρωσία αύξησε τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΙΚ μετά τη συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση, μόλις το ένα τέταρτο των ρωσικών επιδρομών έχει στόχο θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Όσα έχουν κάνει οι Ρώσοι ως τώρα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αμφιλεγόμενα», δήλωσε, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση» τον στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία που έχει θέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στην κρατική Δούμα πως είναι απίθανο να επέλθει ένα γρήγορο τέλος των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, σύμφωνα με τον βουλευτή Βλαντιμίρ Γκουτένεφ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε πως κατά το τελευταίο 24ωρο, πως ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 320 τζιχαντιστές και 34 θωρακισμένα οχήματα, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης καθώς και 15 τζιπ εξοπλισμένα με όπλα μεγάλου διαμετρήματος. Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σημείωσε πως στο ίδιο διάστημα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίστηκαν δύο βυτιοφόρα «τρομοκρατών» στις επαρχίες Χασάκα και Ντέιρ Εζόρ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού Αλί Μαϊχούντ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι αεροπορικές δυνάμεις της κυβέρνησης πραγματοποίησαν 193 επιδρομές την προηγούμενη εβδομάδα (από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου), πλήττοντας 563 «τρομοκρατικούς» στόχους στις επαρχίες: Δαμασκό, τη Χομς, τη Χάμα, την Ιντλίμπ, το Χαλέπι, τη Λαττάκεια και την Ντερ Εζόρ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, δυνάμεις πιστές στη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέκτησαν τον έλεγχο ενός λόφου στρατηγικής σημασίας στην παράκτια επαρχία της Λαττάκειας.
«Ο λόφος Τζάμπαλ Νούμπα ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας της πόλης Σαλμά και επιβλέπει τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού των ανταρτών στο κεντρικό δρόμο Χαλεπίου-Λαττάκειας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Παράλληλα, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και δυνάμεων της κυβέρνησης στο Καμιτσλί, στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής YPG, σε ένα σπάνιο περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, σε μια περιοχή που τα συριακά στρατεύματα και δυνάμεις του YPG έχουν συντονίσει τις επιχειρήσεις ασφαλείας.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Τρίτη το βράδυ όταν ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας της συριακής κυβέρνησης υπό την επήρεια αλκοόλ άνοιξε πυρ εναντίον μέλους των δυνάμεων ασφαλείας του YPG, δήλωσε η κουρδική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, Ασαγιές . «Ένα από τα μέλη μας τραυματίστηκε, ενώ συνελήφθηκαν 11 μέλη της πολιτοφυλακής υπέρ του καθεστώτος», υπογραμμίζεται.

Εντάσεις συχνά λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο μερών, λόγω της θέλησης της συριακής κυβέρνησης καθεστώτος να επιβάλει την υποχρεωτική στράτευση των νέων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.
«Πρόσφατα, οι αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης εναντίον άοπλων πολιτών έχει αυξηθεί (…) υπό το πρόσχημα της στράτευσης», ανέφερε η υπηρεσία.

Τέλος, σε ανακοίνωση της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) υπογραμμίζει πως περίπου 60.000 άνθρωποι χρίζουν ανάγκης σίτισης, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και άλλων υλικών υποδομής στην επαρχία Χομς, σε συνέχεια της εκεχειρίας μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένοπλοι αντάρτες ξεκίνησαν να αποχωρούν από την Χομς, κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση, ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ταλάλ Μπαράζι.