Συρία: Πόλεμος με ημερομηνία λήξης

Μέχρι 60 μέρες θα διαρκέσει η επίθεση στη Συρία αν ο Μπαράκ Ομπάμα πάρει το πράσινο φως από το Κογκρέσο. Ήταν μια από τις υποχωρήσεις του Αμερικανού προέδρου για να κάμψει τις αντιδράσεις. Σε Σουηδία και Ρωσία μεταφέρεται τώρα το διπλωματικό παιχνίδι.

Για να πάρεις πρέπει και να δώσεις. Έτσι είναι το παιχνίδι και στην πολιτική και ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ, το έχει πια μάθει καλά. Για να εξασφαλίσει λοιπόν την ψήφο Γερουσιαστών, ενόψει της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για τη Συρία, έκανε κάποιες… υποχωρήσεις. 

Το πρώτο βήμα για το «πράσινο φως» στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έγινε από την Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, οι ηγέτες της οποίας κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει την άδεια στον Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.
Θετική για το Ομπάμα είναι και η υποστήριξη που έχει από τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ
Αλλά, Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και έφτασε στα χέρια του Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε πως η Συρία «δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν» και «έπαιξε» και το χαρτί του Ιράν! «Το Ιράν ελπίζει ότι κοιτάζετε από την άλλη πλευρά» , προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επικαλούμενος το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επικαλέσθηκε επίσης τη Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα.

Έτσι, ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε για τη Σουηδία και τη Ρωσία, όπου θα γίνει η Σύνοδος της G20.

Το μεγαλύτερο «παιχνίδι» θα παιχτεί εκεί, στην Αγία Πετρούπολη, όπου τις επόμενες μέρες θα στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον γιατί συνεδριάζουν οι 20 πιο ισχυρές χώρες του κόσμου.

Κατά την παραμονή του εκεί, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζιπίνγκ και τον Γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Ολάντ. Επισήμως, δεν επιβεβαιώνεται πως θα υπάρξει και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου μπορεί να συνομιλήσουν «στο περιθώριο» των συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής.

ΗΠΑ: Ο Πούτιν θα βοηθήσει τον Άσαντ!

Η Ρωσία μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Συρία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ είπε στην επιτροπή ακροάσεων της αμερικανικής Γερουσίας ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ πρόσθεσε ότι αυτός δεν είναι λόγος κατά τη γνώμη του να διστάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση για στρατιωτική δράση.

«Υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι Ρώσοι έχουν διαβεβαιώσει το καθεστώς της Συρίας ότι αν καταστρέψουμε κάτι, μπορούν να το αντικαταστήσουν», ανέφερε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ.